Protiv novog soja strogim režimom ulaska u zemlju

BEČ – Detaljnijim sekvenciranjem i rigoroznim režimom ulaska iz Velike Britanije i Južne Afrike u Austriju, ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober želi da se bori protiv novog soja korona virusa.

Trenutno je na snazi režim ulaska u Austriju koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti tek nakon pet dana ako je test na korona virus negativan.

Anšober je, na konferenciji za štampu u Beču, kazao da te mere treba da doprinesu da se širenje novih sojeva što je moguće uspori.

U Austriji je, prema ranijoj izjavi ministra, otkriven jedan slučaj soja iz Južne Afrike, kao i četiri obolelih sojem iz Velike Britanije.

„Dobili smo važnu poruku Svetske zdravstvene organizacije da će naredni meseci biti teški. Nalazimo se usred najhladnijeg doba, kada smo pretežno u zatvorenim prostorima. U pojedinim zemljama imamo već zabrinjavajući razvoj u vezi širenja novog soja virusa“, objasnio je Anšober.

Austrija, kako je istakao, namerava najpre, merom zaključavanja koja je na snazi do 24. januara, da smanji dnevni broj novoobolelih.

Takođe proširenjem masovnih testiranja, dodaje, želi se sprečiti širenje, a kao treća mera je ubrzanje vakcinacije shodno mogućnostima.

Austrijski eksperti ukazuju da stopa infekcije novog soja može biti problem, jer više obolelih znači i veće opterećenje po zdravstveni sistem.

Virolog Monika Redlberger-Fric navela je da mutacija virusa nije ništa začuđujuće i da ih je već bilo i u vezi s korona virusa.

Međutim, aktuelni soj, kako kaže, vodi ka 56-odstotnoj većoj zaraznosti.

Patogenost novog soja, kaže austrijski virolg, ostala je ista.
Maske, distanca i smanjenje socijalnih kontakata su, prema njenim rečima, adekvatno sredstvo u borbi protiv širenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar