Putin: U novoj Dumi pet stranka, dokaz demokratskih izbora

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas bivšeg predsednika Državne dume Vladimira Volodina za novi mandat i poručio je da su ruski izbori bili otvoreni i u skladu sa zakonom, a da je činenica da je pet stranaka osvojilo mandate dokaz njihove demokratičnosti.

„Verujem da je Vjačeslav Viktorovič Volodin dovoljno vredan da se nađe na čelu sledećeg, osmog saziva Državne dume „, naglasio je on na sastanku sa liderima stranaka koje su izabrane u donji dom parlamenta, prenosi TAS S.

Ruski predsednik je rekao da su sastav Državne dume odredili državljani Rusije koji su ostvarili svoje ustavno suvereno pravo, a da su sami izbori bili otvoreni i da su održani strogo u skladu sa zakonom i uz visoku izlaznost.

Putin je saopštio i da je više od polovine birača u zemlji učestvovalo u njima i zahvalio građanima Rusije što su izašli na biračka mesta ili su glasali od kuće, gde je postojala takva mogućnost, elektronskim putem.

On je rekao i da sumnje u vezi sa glasanjem na Internetu u Moskvi nisu posledica lošijeg kvaliteta procesa glasanja, već što su neki ljudi nezadovoljni rezultatima.

Ruska Centralna izborna komisija potvrdila je u petak rezultate izbora za Državnu dumu, održanih od 17. do 19. septembra, prema kojima je Jedinstvena Rusija predsednika Putina dobila najviše mesta – 324 od 450.

Novi sastav donjeg doma uz nju činiće još četiri stranke – Komunistička partija Rusije, Pravedna Rusija – Za pravdu, LDPR i Novi ljudi.

„Prvi put nakon izbora 1999. godine u Dumi će biti više od četiri frakcije, što takođe ukazuje na demokratičnost izbornih pravila i procedura, na razvoj demokratije u našoj zemlji i na to da različite političke snage imaju šanse da se pokažu“, istakao je ruski predsednik.

Putin je liderima izabranih stranaka danas saopštio zadatke koji se nalaze pred novim parlamentom, a neki od najvažnijih koje je pomenuo na sastanku su svođenje siromaštva na minimum, uz poboljšanje uslova za život, razvoj, školovanje i ishrana dece u porodicama sa niskim prihodima.

On je rekao da je važno poboljšati i učiniti pristupačnijim savremeno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i da treba nastaviti sa strukturnim promenama u privredi u korist visokotehnoloških grana industrije.

Putin je na kraju naglasio i da je zemlja prema glavnim ekonomskim pokazateljima dostigla nivo pre krize izazvane pandemijom korona virusa, ali da svi građani u Rusiji još uvek ne osećaju taj pozitivan trend.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar