Ralf Brinkhaus: Nemačkoj je potrebna reforma veka

BON – Šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Ralf Brinkhaus izjavio je da je pandemija korona virusa pokazala da Nemačka nije spremna da brzo i jedinstveno reaguje na krize i ocenio da je toj zemlji potrebna temeljna reforma nemačke administracije.

On je u izjavi za Velt am zontag izjavio da je Nemačkoj potrebna reforma veka, a možda čak i revolucija, prenosi Dojče vele.

Brinkhaus je imenovao pet oblasti u kojima bi bila potrebna sveobuhvatna modernizacija – administracija, digitalizacija, saradnja savezne države i pokrajina, obrazovni sistem i zaštita od katastrofa.

Kako je rekao, nakon opštih izbora koji su zakazani za jesen ove godine, proces reformi mora postati deo pregovora o formiranju koalicione vlade.

Govoreći o aktuelnoj pandemiji korona virusa Brinkhaus kaže da je problematično to što savezni ministar zdravlja u vreme pandemije nema kontrolu nad lokalnim zdravstvenim vlastima.

„Ne želim da dovodim u pitanje federalno uređenje države, ali ipak bismo morali da vidimo da li je ono i dalje u svim slučajevima efikasno. Država nije spremna da brzo, fleksibilno i jednoobrazno reaguje na krize. Zakona o vanrednim situacijama gotovo nema. Ne postoje zajednički savezni, pokrajinski i lokalni krizni timovi koji mogu brzo da se aktiviraju“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar