Rijad spreman za produženje OPEK sporazuma na maj

LONDON – Saudijska Arabija je spremna da podrži produženje sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEK+) o smanjenju proizvodnje na maj, pa čak i na jun.

Rijad je takođe voljan da nastavi sa sopstvenim dobrovoljnim rezanjem proizvodnje kako bi podržao rast cena koje su pod pritiskom zbog obnavljanja mera zatvaranja usled novog talasa pandemije korona virusa, izveštava Rojters pozivajući se na pouzdane izvore iz alijanse OPEK+.

Nakon stabilnog porasta cena „crnog zlata“ početkom ove godine, grupa OPEK+ se nadala da će ublažiti rezanje proizvodnje, ali su pooštravanja korona mera i nova zaključavanja u mnogim evropskim zemljama potisnula cene sa ovogodišnjih maksimalnih nivoa.

To će najverovatnije podstaći naftni kartel, koji treba da se sastane u četvrtak, da produži sporazum o smanjenju pumpanja na maj, rekla su britanskoj agenciji četiri izvora iz OPEK+ grupe, dok je jedan izvor iz Saudijske Arabije naveo da bi Rijad želeo da se s rezanjem proizvodnje nastavi i posle maja, odnosno u junu.

„Oni (zvaničnici u Rijadu) smatraju da potražnja još dovoljno snažna i žele da spreče pad cena“, rekao je izvor iz Saudijske Arabije.

OPEK, sa Saudijskom Arabijom na čelu, i saveznici koje predvodi Rusija, aktuelnim sporazumom su smanjili dnevnu proizvodnju za nešto više od 7,0 miliona barela, dok je Saudijska Arabija dobrovoljno srezala pumpanje za dodatnih milion barela na dan.

Prošle godine, smanjenje proizvodnje ove neformalne naftne alijanse je iznosilo 9,7 miliona barela na dan, ili oko 10 posto svetske proizvodnje, nakon čega je odlučeno da se ograničenje ublaži jer se potražnja oporavila.

Rojters dodaje da jedan izvor upoznat sa stavovima Rusije kaže da će Moskva takođe podržati produženje sporazuma, ali će za sebe tražiti još jedno malo povećanje proizvodne kvote.

Severnomorska nafta Brent, globalna cenovna referenca na tržištu nafte, trguje se danas na nivou od oko 65 dolara za barel.

Na sastanku tehničkog komiteta OPEK-a u utorak, generalni sekretar Mohamed Barkindo je naglasio potrebu da organizacija bude „vrlo oprezna i da budno prati promenljive tržišne uslove“, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar