RNA korona virusa u otpadnim vodama Grada Zagreba

ZAGREB – Analziom otpadnih voda u Gradu Zagrebu, u kojem živi žetvrtina hrvatskog stanovništva, potvrđena je prisutnost RNA novog virusa korona.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u saradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) sproveo je projekt ispitivanja otpadnih voda na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2 kao odgovor na pandemiju COVID-19. Projekt je proveden u saradnji sa Kancelarijom SZO u Hrvatskoj, a finansirala ga je nemačka vlada.

Izolacija virusne RNA iz otpadne vode ukazuje da su u kanalizacijskom sistemu prisutni delovi genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa, što potvrđuje da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim ekskretima u kanalizaciju.

Laboratorijskim metodama moguće je izolovati i dokazati delove genoma virusne RNA. SARS-CoV-2 može se nalaziti u stolici osoba s simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom, kao i nadzorom otpadnih voda prikupljamo podatke o obe vrste infekcije, navodi se u saopštenju, prenela je zagrebačka N1 tv.

Uzorcima otpadnih voda ne može se utvrditi koje su osobe zaražene, ali kvantitativna određivanja SARS-CoV-2 u otpadnim vodama mogu pružiti informacije o značajnijim promenama kretanja infekcije virusom SARS-CoV-2 u populaciji koja je priključena na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja, saopšteno je, analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili hemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja.

Ovakav pristup se ranije koristio za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Ispitivanje otpadnih voda na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2, sprovodi se već u nekoliko zemalja u Svetu uključujući i neke od država članica Evropske unije kao što su na primer Italija, Holandija, Mađarska, Španija, Francuska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar