RSF: Pandemija kao izgovor za cenzuru i kontrolu medija

LONDON – Vodeća medijska udruženja, uključujući Reportere bez granica, upozorila su da autokratske vlasti širom sveta koriste pandemiju korona virusa za gušenje medijskih sloboda, navodeći primer Kine koja, kažu, nije dozvolila da svet na vreme sagleda razmere opasnosti od širenja zaraze, izveštava CNN.

Reporteri bez granica kritikuju vlasti u Pekingu zbog cenzure na izveštavanje o epidemiji u Vuhanu, čime je propuštena prilika da se izbegne ili bar umanji intenzitet pandemije.

Na udaru kritike našao se i mađarski premijer Viktor Orban zbog uvođenja novih propisa i instrumenata za sankcionisanje novinara tokom krize, ali i predsednici SAD Donald Tramp i Brazila, desničar Žair Bolsonaro, zbog pokušaja da „degradiraju određene medije i podstaknu animozitet prema kritičkim novinarima“.

„Ponekada možemo teoretski da diskutujemo o ovim pitanjima, ali u ovom trenutku ona direktno utiču na naš fizikus i zdravlje“, naglasila je Rebeka Vinsent, direktorka britanske kancelarije RBG.

„Da smo odmah, u samom početku saznali punu istinu, svet bi pravovremeno i ozbiljnije odreagovao. Sada možemo da vidimo da su posledice gušenja medijskih sloboda zapravo smrtonosne“, upozorila je Vinsentova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar