Rusija: Prvih 440 hiljada vakcina podeljeno za građane

MOSKVA – Približno 440.000 prvih vakcina Sputnjik V distribuirano je za vakcinaciju građana, a još 200.000 biće uskoro na raspolaganju, izjavio je Aleksandar Gincburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja.

„Za dva-tri dana stičiće još 200.000 doza za vakcinaciju građana“, izjavio je Gincburg nakon potpisivanja memoranduma između Instituta Gamaleja, britansko-švedske kompanije AstraZeneka, Direktnog investicionog fonda Ruskog i kompanije R-Farma, preneo je TAS S.

Gincburg je potvrdio početak zajedničkih kliničkih ispitivanja kombinacije ruske vakcine Sputnjik V i preparata AZD1222, koji su razvili AstraZeneka i Univerzitet u Oksfordu.

On je rekao da zajednička klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona neće zahtevati mnogo vremena i velikih ulaganja, pošto su vakcine slične – obe su napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen protein korona virusa.

Do sada su u Rusiji registrovane dve domaće vakcine protiv korona virusa: prva koju je razvio Gamaleja, Državni centar za viruslogiju i biotehnološka istraživanja Federalne službe za nadzor i zaštitu potrošačkih prava i dobrobit čoveka.

Uskoro bi trebalo da bude registrovana i treća antikovid vakcina koju razvija Federalni naučni centar za imunološka istraživanja, razvoj i biološke proizvode Ruske akademije nauka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar