Rute: Holandija nespremna dočekala vakcinaciju

AMSTERDAM – Holandska vlada dočekala je nespremna odobrenje EU za vakcinu Fajzer i Biontek protiv korona virusa u decembru i nije bila u stanju da započne vakcinaciju zbog logističkih problema, priznao je danas premijer Mark Rute.

Ruteova vlada našla se na meti kritika poslanika koji su je u parlamentu optuživali da je dozvolila da Holandija bude poslednja zemlja u EU koja će vakcinisati svoje građane.

Evropska agencija za lekove preporučila je vakcinu Fajzer i Biontek 21. decembra, a do prošle nedelje Holandiji je isporučeno 164.000 doza vakcina. Taj broj danas je već 288.000, rekao je Rute.

On je pred parlamentom rekao da Holandija nije bila spremna za logistiku distribucije Fajzerove vakcine koja mora da se čuva na temperaturi od minus 70 stepeni, prenosi Rojters.

„Glavni problem bio je što smo dobili vakcinu ranije nego što smo očekivali. To je bila drugačija vakcine od one koju smo očekivali zbog čega nije bila moguća fleksibilnost“, rekao je premijer.

Lider laburista Lodevijk Asher optužio je Rutea da izmišlja izgovore jer u „zamrzivačima ima 300.000 vakcina a niko nije vakcinisan“.

„Prošlog meseca, Holandija je sa strane posmatrala kako druge države EU počinju vakcinaciju 27. decembra, u onome što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala „dirljivim trenutkom jedinstva““, rekao je Gert Vilders, lider najveće holandske opozicione stranke, ultradesničarske i antiimigrantske Slobodarske partije, tokom rasprave.

„Ovo je nečuveno. To nije strategija, već haos, totalni haos i pripreme su bile loše i prekasno su obavljene“, dodao je Vilders i Holandiju nazvao „seoskom ludom Evrope“, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar