SAD drugi dan zaredom drži crni rekord, više od 11.500 žrtava u Njujorku…

Drugi dan zaredom rekordan broj preminulih

Sjedinjene Američke Države već drugi dan zaredom beleže tragični rekord po broj preminulih. U poslednja 24 sata 2.371 osoba umrlo je od korona virusa, a ukupno je 30.800 žrtava, navodi Rojters.

Broj zaraženih premašio je 640.000, a do sada se oporavilo skoro 50.000 pacijenata.

Prvi slučajevi zaraze u SAD prijavljeni su 29. februara. Za 38 dana broj žrtava došao je do 10.000, a samo devet dana kasnije registrovano je 30.000 preminulih. U ponedeljak je od korona virusa preminulo najviše do tada, 2.364 osobe.

Uprkos tome što je i dalje svakodnevno broj preminulih i novozaraženih velik, u nekim delovima SAD je epidemija u opadanju.

Guverneri 20 država u kojima su registrovani slučajevi zaraze, veruju da bi mogli ponovo da pokrenu ekonomiju 1. maja, datum koji je predsednik Donald Tramp označio kao početak otvaranja zemlje, saopštio je visoki zdravstveni zvaničnik SAD.

Više od 11.500 žrtava korona virusa u Njujorku

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa u saveznoj američkoj državi Njujork preminule su 752 osobe, prenosi Fajnenšal tajms.

Time je, pokazuju podacima sa sajta Worldometers, broj žrtava korona virusa u Njujorku, žarištu pandemije u SAD, porastao na 11.586.

SAD su prve u svetu po broju zaraženih i preminulih od posledica korona virusa, a samo u Njujorku potvrđeno je, kako se navodi na sajtu, 213,779 slučajeva.

Međutim, guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je danas da broj pacijenata u bolnicama zaraženih korona virusom opada drugi dan za redom i naglasio da je zdravstveni sistem te savezne države sada stabilizovan do te mere da može da da respiratore drugim državama, prenosi Rojters.

„Strahovanja da će se preopteretiti zdravstveni sistem nisu se ostvarila“, naveo je on.

Kako navodi FT, Njujork će poslati 100 respiratora u Mičigen i još 40 u Merilend kako bi pomogao tim saveznim državama da se izbore sa sve većim brojem novih slučajeva korona virusa.

Kuomo je danas najavio i da će naložiti da svi građani Njujorka nose zaštitne maske ili odećom pokrivaju lice u javnosti kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

On je, takođe, izneo plan o ponovnom otvaranju ekonomije u fazama, počevši od najbitnijih preduzeća i onih kod kojih je rizik od širenja infekcije najmanji.

SAD:Guvernerka ismejavala mere, govorila Dakota nije Njujork

Broj obolelih do koronavirusa vrtoglavo je porastao u Južoj Dakoti, nakon što je guvrernerka te američke savezne države odlučila da ublaži mere uvedene na saveznom nivou u ciju sprečavanja širenja epdemije Kovida-19.

Broj pozitivnih slučajeva u toj džavi porastao je sa 129 na 988, od 1. aprila kada je vlada Kristi Noem kritikovala „drakonske mere“, socijalnu distancu, karantin, i uz sve navodila da „Južna Dakota nije Njujork“.

Južna Dakota, gde je do sada umrlo šestoro ljudi od korona virusa, jedna je od ruralnih država koja zajedno sa Severnom Dakotom, Nebraskom, Ajovom i Arkanzasom nije uvela najstrožije mere.

Južna Dakota je sada država sa jednim od najvećih pojedinačnih žarišta epidemije koronavirusa, sa 300 pozitivnih radnika iz postrojenju za preradu svinja, zaraženih smrtonosnim virusom, javlja Vašington Post i ukazuje da fabrika „Smitfild Fuds“ čini pet odsto proizvodnje svinjetine u zemlji.

U SAD danas ima 636.000 pozitivnih i 27.808 umrlih od korona virusa.

Kuomo: Svi moraju da nose zaštitne maske u javnosti

Guverner Njujorka Edru Kuomo izjavio je danas da će naložiti da svi građani te američke savezne države nose zaštitne maske ili odećom pokrivaju lice u javnosti kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Kako prenosi Biznis insajder, uredba će u petak stupiti na snagu.

Kuomo je dodao da broj pacijenata u bolnicama zaraženih korona virusom opada drugi dan za redom i naglasio da je zdravstveni sistem te savezne države sada stabilizovan do te mere da može da da respiratore drugim državama, prenosi Rojters.

On je, takođe, izneo plan o ponovnom otvaranju ekonomije u fazama, počevši od najbitnijih preduzeća i onih kod kojih je rizik od širenja infekcije najmanji.

Njujork je savezna američka država sa najvećim brojem zaraženih korona virusom, 213.779, kao i najvećim brojem žrtava u SAD, 1.586, pokazuju podaci sajta Worldometers.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusnjujorkpandemija
Komentari (0)
Dodaj komentar