Saksonija i Bavarska sve bliže uvođenju strožijih mera

BERLIN – Dve nemačke pokrajine Saksonija i Bavarska približavaju se uvođenju strožijih mera „zaključavanja“ jer zvaničnici upozoravaju da bi oboleli od korona virusa mogli da preplave bolnice i da previše ljudi ignoriše postojeća ograničenja.

Guverner Saksonije Mihael Krečmer najavio je da će škole i većina prodavnica biti zatvorene od ponedeljka do 10. januara pošto je u toj istočnoj pokrajini zabeležena najveća stope zaraze u Nemačkoj, preneo je AP.

Podaci koje je objavio nemački centar za kontrolu bolesti pokazuju da je broj novih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika dostigao skoro 320 za nedelju dana u Saksoniji, što je više nego dvostruko od nacionalnog proseka koji iznosi oko 147 ljudi.

U susednoj pokrajini Bavarskoj, guverner Markus Seder pozvao je regionalne poslanike da podrže odluku njegove vlade da proglasi vanredno stanje i uvede oštre nove mere, uključujući noćni policijski čas, školovanje na daljinu i strožu graničnu kontrolu.

„Brojevi jednostavno ne opadaju“, rekao je Seder parlamentu u Minhenu i upozorio da je drugi talas gori od prvog.

Nemačka je uspela da izbegne veliki broj zaraženih i preminulih tokom proleća, ali dok su restriktivne mere uvedene u novembru usporile eksponencijalni rast, brojevi se neprestano povećavaju, navela je američka agencija.

U Nemačkoj je u prethodnih 24 časa potvrđeno još 14.054 slučaja korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 1.197.709, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

Od korona virusa u prethodna 24 časa preminule su 423 osobe, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva dostogao 19.342.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar