Šalenberg: Verujem u napredak u proširenju EU na ZB

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je danas da iskreno veruje da će u narednom periodu doći do napretka u procesu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, ali i primetio da bi važnije od fokusa na same datume, poglavlja i klastere, trebalo obratiti pažnju na uključivanje regiona u različite programe i projekte u Uniji.

Na pitanje da li je veruje u napredak u evropskim intregracijama, budući da je rekao da 2020. godinu, zbog korona virusa, smatra izgubljenom po tom pitanju, Šalenberg je odgovorio da duboko veruje u to.

“Možemo da napredujemo u procesu proširenja i korak napred biće otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer nema razloga da ne preduzmemo taj korak”, rekao je Šalenberg i dodao da očekuje napredak u pregovorima Beograda i Prištine.

Austrija se, kaže, zalaže za ubrzanje procesa proširenja Unije.
Šalenberg je rekao i da EU, zemlje članice, treba da se uzdržimo od posmatranja Zapadnog Balkana samo kroz prizmu pridruživanja EU, jer je mnogo toga što se može uraditi i pre samog članstva.

“Ne treba da čekamo na datum pridruživanja. Veoma naklonjen uključivanju regiona u različite programe EU, poput “Horajzonsa” ili zajedničkog roming prostora. To je učinjeno u reionu, ali zašto ne bismo imali ista pravila o romingu u 27 zemalja čalnica i Zapadnog Balkana”, rekao je Šalenberg.

Kako je rekao, ne treba biti skoncentrisan samo na poglavlja, klastere, jer pridruživanje nije birokratsko, već političko pitanje.
“Austrija je tu jasna. EU je nepotpuna bez partnera sa Zapadnog Balkana i verujemo da možemo mnogo da uradimo u narednom periodu”, rekao je Šalenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar