Salvinijeva “Liga” bi da obori vladu pre kraja leta

TRST – U toku je ofanziva desnicarske Lige, da pre kraja leta obori sadasnju vladu premijera Dzuzepe Kontea” , da se iybori odryye pre jeseni za kada predviđeni, navodi novinska agencija AGI , pozvajuci se na krugove bliske italijanskoj vladi

Prema pisanju agencije upravo iz tog razloga Demokratska partija koja je deo vladajuce vecine,vrši pritisak na premijera Kontea da sto pre zakljuci neka velika otvorena pitanja, poput nacionalnog avioprevoynikja Alitalija, zelezara u gradu Ilva,i problem sa autoputevima… a koja su vazna za obnovu zemlje i za stabilnostsadasnje vlade.

Aktuelna vlada ima, kako navodi agencija razloga za brigu, tim pre što u “Pokretu 5 zvezdica”, koji je takođe deo vladajuce vecine ,što “niko ne kontrolise nikoga”, a znak za alarm je prelazak senatorice iz “Pokreta 5 zvezdica” u partiju “Liga”, pa je broj glasova u Senatu u korist vladajuce vecine, sada veoma tesan.

Činjenica je da je čak 59 odsto Italijana je u najnovijoj anketi dalo podrsku aktuelnom predsedniku vlade Dzuzepe Konteu, ali odmah posle po popularnosti je predsednik severene pokrajine Veneto, clan desnicarske partije “Liga”, koga je 51 odsto anketiranih podrzalo.

Popularnost predsednika regije Veneto Luka Zaje je porasla zahvaljujuci nacinu na koji upravljao merama za suzbijanje pandemije koronavirusa. Nakon sto se u selu Vo pojavio prvi slucaj zaraze, Zaja je odmah proglasio “crvenu zonu” i proveo masovno testiranje stanovnistvo na Covid19. Tada je govorio “da traze virus, a ne cekaju da se virus pojavi kod bolesnika”

. “Model Veneto” je kasnije pohvaljen i od strane Svetske Zdravstvene Organizacije. Neocekivana popularnost Zaje, u odnosu na vreme pre pandemije, kada je populisticki lider “Lige” Mateo Salvini bio na vrhuncu popularnosti, mogla bi ugroziti liderstvo Salvinija, prognoziraju neki analiticari.

Sam Luka Zaja je izjavio “da nema takve ambicije”.

Ali Italijani se jos dobro secaju kada je bivsi premijer Mateo Renzi, rekao svom kolegi iz Demokratske Partije, a tadasnjem premijeru Enriku Leti: “ne brini” da bi par dana kasnije glasao za njegovu smenu,i preuzeo mesto premijera.

Prema oceni bivseg nacelnika grada Verone, Flavio Tosi, najveca razlika između Salvinija i Zaje je ta što “Zaja zna da upravlja a Salvini ne zna.

U toku karantina Salvini je malo ili nikako bio prisutan u javnosti, a prema anketi njegova popularnost, je opala i tek 37 odsto anketiranuih ga je stavilo na prvo mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar