Savezna vlada izdala upozorenje za putovanje u Tirol

BEČ – Austrijska vlada izdala je danas upozorenje za putovanje u pokrajinu Tirol, gde je ustanovljeno prisustvo južnoafričkog soja korona virusa.

„Mutacije su izazov i u budućnosti će se povećano pojavljivati. Britanski soj se sve više širi u EU, a tako i Austriji. Južnoafrički soj prisutan je još u značajno manjoj meri, ali je opasniji, jer se strahuje da vakcine umanjeno deluju na njega“, objašnjava se u saopštenju Vlade.

Navodi se da je, prema proceni struke, u Tirolu već dokazano 293 slučaja infekcije južnoafričkim virusom, a da je broj aktivnih slučaja procenjen na oko 140.

„Moramo učiniti sve da bi sprečii da se ta mutacija dalje širi. Pored mera, koje je Tirol preduzeo zazaštitu svojih građana, vlada je izdala upozorenje za putovanje u tu pokrajinu, kako bi obudzala širenje južnoafričkog soja. Vlada poziva sve građane da sva putovanja u Tirol smanje na najmanju meru“, naglasio je kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober ukazao je da su potrebne dalekosežne mere, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Upozorenje vlade predviđa apel da se odustane od nepotrebnih putovanja u Tirol.

Takođe, vlada poziva sve građane koji su u poslednje dve nedelje boravili u Tirolu da se testiraju.

Pored toga, apeluje se na sve koji iz Tirola nameravaju da putuju u drugu pokrajinu, da se testiraju pred putovanje.

Ukazuje se da se može poći od toga da će sve više klastera južnoafričkog soja biti registrovano u EU i Austriji, ali da se i pored toga moraju klasteri regionalno ograničniti.

Austrijska vlada i vlasti pokrajine Tirol proteklih dana nisu mogli da se dogovore oko mera za sprečavanje širenja južnoafričkoj soja na celu zemlju.

Vlada je tražila uvođenje karantina za celu pokrajinu, ali su to tirolske vlasti odbile. Pošto očigledno nije postignut dogovor vlada se odlučila na meru upozorenja za putovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar