SDI u Severnoj Makedoniji pale na samo 119,5 mln evra

SKOPLJE – Strane direktne investicije (SDI) u Severnoj Makedoniji već dva kvartala uzastopno, u drugom i trećem, beleže negativan neto rezultat, odnosno veći odliv od priliva, pokazuju podaci makedonske Narodne banke.

Prema statistici centralne banke, u drugom tromesečju 2020. odliv stranog kapitala je bio za 9,3 miliona evra veći od priliva, a u trećem za 5,4 miliona evra, tako da je ukupan neto odliv SDI iznosio 14,7 miliona evra, prenosi portal slobodnaevropa.mk.

Ako se ovaj minus zbroji sa 133 miliona evra SDI zabeleženih u prva tri meseca tekuće godine, to znači da je u periodu januar-septembar u Severnoj Makedoniji bilo 119,5 miliona evra direktnih stranih investicija, što je jedan od najslabijih rezultata u poslednjih nekoliko godina, navodi se u tekstu.

Vlada kaže da je za to kriva kriza izazvana koronavirusom, ali da i pored toga još uvek ima ulaganja, dok opozicija napominje da u regionu čak i tokom pandemije strane investicije rastu.

Od početka godine do kraja septembra 2020, makedonska vlada je, dodaje se dalje, raskinula ugovore o dodeli državnog građevinskog zemljišta za četiri strane investicije zbog neblagovremenog započinjanja građevinskih aktivnosti.

Od početka korona krize, 71 odsto stranih kompanija u Severnoj Makedoniji posluje sa dobitkom, ostale su u gubitku, ali niko od investitora nije otišao, saopštila je Direkcija za razvoj tehnoloških industrijskih zona (TIDZ).

Premijer Zoran Zaev kaže da uprkos krizi ove godine postoji 12 stranih direktnih investicija, koje su u fazi realizacije, potpisivanja sporazuma ili u fazi pregovora.

S druge strane, ekonomski analitičar Arben Halili navodi da vlada ne bi smela da se „izvlači“ samo na krizu u ekonomiji koju je izazvao kovid, jer na investicije, kako predočava, utiče i politička situacija u zemlji i ponuda radne snage.

Takođe, poslanik opozicione VMRO-DPMNE Nikola Mičevski ukazuje na to da zemlje u regionu, poput Bugarske i Srbije, uprkos krizi beleže visok priliv SDI.

„Podaci za Bugarsku pokazuju priliv SDI u drugom tromesečju od 143 miliona evra, i od čak 465 miliona evra u trećem kvartalu… a Srbija je u istom periodu (u drugom i trećem tromesečju) zabeležila još veći priliv od 930 miliona evra“, naveo je Mičevski.

Guvernerka Narodne banke Aneta Angelova-Bezhovska kaže da će se sledeće godine strane direktne investicije postepeno stabilizovati. Prema njenim rečima, SDI će ove godine usporiti na 1,6 odsto BDP-a, što je oko 170 miliona evra, a naredne se očekuje njihov blagi rast na tri odsto BDP-a, odnosno povratak na nivo pre krize.

Direktna strana ulaganja u Severnoj Makedoniji bila su pre krize u proseku na nivou od oko 3,3 procenta BDP-a. Prošle godine, ukupne SDI u toj zemlji iznosile su 326,3 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar