Sidnej: Potvrđena dva slucaja infekcije omikron sojem korone

SIDNEJ – Australijski zvaničnici potvrdili su danas da su dva putnika koja su iz inostranstva stigla u Sidnej, prvi koji su bili pozitivno testirani na omikron varijantu korona virusa.

Dvojica zaraženih su bila u grupi od 14 putnika koji su juče iz Južne Afrike stigli u Australiju, a preostalih 12 je poslato u karantin u trenutku dok države širom sveta pooštravaju kontrolu međunarodnih dolazaka pokušavajući da spreče širenja novog soja, preneo je AP.

Iz istog razloga se od danas i u najmnogoljudnijoj državi Australije, Novom Južnom Velsu, hitno uvodi testiranje svih putnika koji ulaze u zemlju.

„Uvodi se hitno genomsko sekvenciranje kako bi se utvrdilo da li su pozitivno testirani zaraženi baš novom omikron varijantom“, saopšteno je iz ministarstva zdravstva države Novi Južni Vels.

U Australiji su od juče stupila na snagu nova ograničenja za sve putnike koji su boravili u nekoj od devet visokorizičnih južnoafričkih država, preneo je ranije Rojters.

Na susednom Novom Zelandu je doneta odluka da se ograniči dolazak putnika iz devet zemalja sa juga Afričkog kontinenta, a Japan je pooštrio granične kontrole.

Velika Britanija, Nemačka i Italija potvrdile su juče slučajeve infekcije omikron sojem korona virusa.

Iako je još mnogo podataka o novom omikron soju korona virusa nepoznato stručnoj javnosti, istraživači su zabrinuti da bi nova varijanta mogla da bude otpornija na postojeće vakcine što bi značilo i da pandemija može da potraje duže nego što se predviđalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar