Smrt od koronavirusa najčešća je uz ova dva zdravstvena problema

U devedeset odsto slučajeva osobe koje su preminule nakon što su zaražene virusom kovid-19 imale su i neku drugu bolest, pokazuju podaci britanskog zdravstvenog sistema.

Najčešće se radilo o postojećoj kardiovaskularnoj bolesti i demencijama, pokazuju prvi sveobuhvatni statistički podaci o preminulima za Englesku i Vels.

Podaci prikupljeni tokom marta ukazuju na to da su najvećem riziku sa smrtnim ishodom od kovida-19 izložene osobe koje pate od srčanih bolesti, zatim demencija, upala pluća i hronične opstrukcije pluća.

Ti statistički podaci potvrđuju zaključke lekara da virus uglavnom nije opasan za zdrave ljude u dobroj fizičkoj formi.

Prema tim podacima, muškarci imaju, u odnosu na žene, značajno veći rizik od smrti i njihova je smrtnost dvostruko veća.

Iako je na području Velike Britanije obuhvaćenom statističkom analizom u martu zabeleženo da je 3.372 preminulo od posledica infekcije korona virusom, ta bolest je tek na trećem mestu uzročnika smrti iza demencije i srčanih bolesti, prenosi agencija Hina.

Radi se o ekvivalentu od 69 preminulih na 10.000 stanovnika.

Prema tim statističkim podacima korona virus odgovoran je za sedam odosto svih smrtnih slučajeva u martu u Engleskoj i Velsu, odnosno za devet odsto svih smrtnih slučajeva među muškarcima i šest odsto među ženama.

Stopa smrtnosti od korona virusa za muškarce bila je 97,5 smrti na 100.000 stanovnika, a za žene 46,6 smrti na isti broj stanovnika.

Kad se tome pridruže slučajevi u kojima se kovid-19 spominje u podacima o zdravstvenom stanju umrlih ali uzrok smrti nije poznat, stopa smrtnosti za muškarce porasla je na 113,1 na 100.000 i na 54,1 na 100.000 za žene.

Od takvih ukupno 3.912 slučajeva, u kojima se spominje kovid-19, u 14 odsto slučajeva preminuli su bolovali od srčanih ishemijskih bolesti, 14 posto od demencije i Alćajemerove bolesti, 13 odsto od hroničnih opstruktivnih bolesti i 11 odsto od gripa ili upale pluća.

U grupi do 44 godine u 21 odsto slučajeva preminulih nije bilo nikakvih drugih bolesti, u 17 odsto osobe su bolovale od gripa ili upale pluća, a u 11 slučajeva radilo se o osobama s viškom kilograma.

Stopa smrtnosti rasla je sa godinama starosti, kako kod muškaraca, tako i kod žena, a raskorak u smrtnosti po polu posebno je izražen kod onih starijih od 55 godina.

Stručnjaci ocenjuju da ti podaci pokazuju da su godine starosti, komorbiditet (pridružena oboljenja) i muški pol glavni faktori rizika smrti od kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar