Španija: Troškove rada od kuće pokrivaće poslodavac

MADRID – Španska vlada se dogovorila sa sindikatima i biznis liderima da će poslodavci pokrivati troškove rada od kuće, nakon što milioni zaposlenih zbog pandemije i dalje rade iz svojih domova, rekao je zamenik premijera Pablo Iglesijas.

„Od najvećeg značaja je da regulišemo rad sa daljine radi zaštite prava radnika,“ rekao je Iglesijas u intervjuu državnoj stanici TVE, prenosi agencija Rojters.

Prema nacrtu zakona, kompanije će pokrivati sve troškove koje zaposleni imaju kada rade od kuće, zaposlenima će biti dozvoljena fleksibilnost radnih sati, a imaće i garantovano vreme za pauzu, kada ne moraju da budu onlajn, rekao je Iglesijas.

Nije precizirao koje će troškove poslodavci morati da preuzmu, niti šta poslodavci dobijaju ovim dogovorom.

Međutim, pre nego što se nacrt nađe u parlamentu, mora da dobije podsršku španske vlade.

Milioni radnika su tokom striktne blokade u Španiji od sredine marta do kraja juna ostali kod kuće uz svoju decu, ali su nastavili da rade.

Tri meseca nakon zvaničnog ukidanja blokade, milioni ljudi i dalje rade na daljinu pošto pravila o fizičkom distanciranju onemogućavaju korištenje kancelarija u punom kapacitetu.

U Španiji je, prema podacima sajta Wordlometer, registrovano 671. 468 osoba pozitivnih na korona virus, a broj preminulih od posledica infekcije je 30. 663.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar