SRB atraktivna investiciona destinacija-vrata istoka i zapad

BEOGRAD – Srbija je veoma atraktivna investiciona destinacija za kompanije i investicije iz celog sveta, jer predstavlja „vrata“ između istoka i zapada, poručeno je danas na biznis forumu, koji je organizovan na marginama skupa nesvrstanih zemalja.

Stručnjak Razvojne agencije Srbije Nemanja Jevtović je istakao da Srbija nije samo poznata po dobrim sportistima, kao što je Novak Đoković, već i po IT sektoru i ljudima kao što su Branko Milutinović, čelnik Nordeusa.

„Zaista smo dostigli najbolje rezultate za privlačenje stranih investicija“, istakao je Jevtović privrednicima i članovima delegacija iz stotinak zemalja.

Kaže da je Srbija za pet godina skočila za čak 47 mesta na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da smo ušli u prvih deset zemalja po izdavanju građevinskih dozvola.

Jevtović je naglasio da je za dobru investicionu klimu neophodna politička i ekonomska stabilnost.

Kaže da Srbija ima bescarinski režim sa tržištem od oko 1,3 milijarde ljude, kao i da je naša zemlja u 2020. imala najmanji pad BDP-a u Evropi od svega oko jedan odsto.

Srbija je u 2020. spustila nezaposlenost na devet odsto, a inflacija je bila samo 1,2 odsto.

Jevtović, takođe, ističe da je Srbija u 2019. privukla čak 3,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, dok je to u 2020. bilo oko tri milijarde zbog situacije sa korona virusom.

Srbija ima najviše investicija u regionu, čak 60 odsto svih investicija na Zapadnom Balkanu.

Jevtović je podsetio da su mnogi evropski investotori došli u Srbiju, kao Fijat i Vansi, zatim američki NCR i Majkrosoft, investitori iz Kine i drugih azijskih zemalja i drugih delova sveta.

Podsetio je da su u Srbiju došle velike evropske firme poput ZF, Brosea, Kontinentala, MTU…
Beogradu Vansi.

Jevtović je naglasio da najveći potencijal za saradnju sa nesvrstanim zemljama vidi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali i kada je reč o IT sektoru.

Dodao je da je Srbija najveći izvoznik malina u svetu i da se svake godine tu takmičimo sa Poljskom.

Takođe, naglasio je da je Srbiaj veoma poznata po banjskom turizmu, jer ima više od 1.000 banjskih izvora, kao i da banje privlače više turista nego Beograd.

On je dodao da u Srbiju bez vize može da dođe oko 3,6 milijardi ljudi zahvaljujući sporazumima koje Srbija ima sa mnogim zemljama.

Jevtović je naglasio da Srbija ima i veliki broj investitora u sektoru automobilske industrije, gde radi oko 70.000 ljudi.

Srbija je veoma atraktivna i u sektoru nekretnina i beleži rast od 150 odsto u izdavanju građevinskih dozvola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar