Stručnjaci objavili procene broja mrtvih za naredne mesece, evo gde je Srbija

Nezavisni zdravstveni istraživački centar na Univerzitetu Vašington, Institut za zdravstvenu metriku i procenu (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od koronavirusa i, što je još značajnije, procene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sledećih nekoliko meseci.

Početni unos prikazuje bivšu, sadašnju i potencijalnu situaciju za Sjedinjene Države, ali se u pretraži mogu odabrati mnoge druge zemlje, uključujući i Srbiju. Osim ukupnog i dnevnog broja mrtvih, grafikoni prikazuju i procene za potreban broj kreveta na intenzivnoj nezi i respiratora.

Procene za SAD

IHME za SAD predviđa, na osnovu dosadašnjih podataka o broju inficiranih, merama ograničenja i drugih faktora, da će ukupan broj umrlih sa 123.000 krajem juna porasti na 145.000 krajem jula, 167.000 krajem avgusta, odnosno na 198.000 krajem septembra.

Dnevni broj umrlih trebalo bi da u Sjedinjenim Državama polako počne da pada, sa sadašnjih 740 na 650 do sredine avgusta, a zatim opet početkom septembra počne značajno da raste na 900, a kasnije i više od 1000 umrlih  dnevno.

Nemačka i Švedska

Za Švedsku se predviđa dalji konstantni rast ukupnog broja mrtvih sa sadašnjih 6000 na više od 8000 početkom avgusta.

Za Nemačku se pretpostavlja blagi rast sa sadašnjih 8900 na 9400 početkom kolovoza, što je značajno manji rast nego što je to predviđeno za Švedsku.

Stanje u Srbiji

Američki institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju za Srbiju predviđa porast ukupnog broja umrlih sa sadašnjih 263 na 304 početkom avgusta, odnosno projekcije ne prikazuju značajan porast broja žrtava kovida-19 na našem području. Što se tiče broja zaraženih, predviđa se da će prosečno biti stotinak pozitivnih osoba i da će se dnevno sprovoditi oko 9.000 testova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Mnogo ste smesni.