Tajvanska vlada odobrila je upotrebu vakcine „Medigen“

TAJPEJ – Tajvanska vlada odobrila je danas upotrebu i proizvodnju vakcine „Medigen“ protiv kovida-19, što predstavlja važan korak ostrva u planovima za razvoj vlastitih vakcina za zaštitu od korona virusa.

Tajvanska kompanija Medigen saopštila je prošlog meseca da je tražila odobrenje od vlade za brzu upotrebu vakcine nakon bezbednog završetka ispitivanja druge faze, prenosi Rojters.

Razvoj sopstvene vakcine bio je glavni cilj tajvanske vlade, mada je vlada naručila oko 20 miliona doza AstraZeneke i Moderne.

Ministarstvo zdravlja na Tajvanu saopštilo je da sz u kliničkim ispitivanjima antitela koja je stvorila vakcina Medigen dokazana kao „ne lošija od onih“ koja su stvorila AstraZeneka i da nije bilo većih zabrinutosti za bezbednost.

Ministarstvo je dodalo da je Medigen morao da predstavlja mesečni izveštaj o bezbednosti kandidata za vakcinu, koji je za ljude starije od 20 godina, a koji će dobiti dve doze u razmaku od 28 dana.

Ministar zdravlja rekao je novinarima da će sa odobrenjem Evropske Unije trebati trebati malo vremena da kompanija pojača svoju proizvodnju.

Tajvanska vlada je u maju potpisala ugovore sa Medigenom i drugom firmom koja razvija domaću vakcinu „UBI Pharma“ za po pet miliona doza i ima sporazume za još pet miliona.

Tajvan je prošlog meseca masovno pojačao svoj program vakcinacije nakon donacije skoro 6 miliona doza vakcina iz Japana i Sjedinjenih Država i postepenog dolaska vakcina direktno naručenih od proizvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar