Tehnika disanja koja pomaže obolelima od korone (video)

Kod pacijenata koji boluju od Kovida-19 jedna jednostavna tehnika disanja može da pomogne sa dotokom kiseonika do pluća.

Dr Sarfaraz Munši, koji radi u “Queens” bolnici u Romfordu, u istočnom Londonu, podelio je snimak ove tehnike, za koju kaže da se koristi kod pacijenata na intenzivnoj nezi, ali može da bude od pomoći svakome ko razvije simptome Kovida-19. Kako kaže, ova tehnika je “jedini način da se kiseonik unese duboko u pluća kod obolelih”, što može da spreči pogoršanje stanja.

Tehnika je sledeća: pet puta zaredom udahnite duboko, a nakon svakog udaha zadržite dah pet sekundi. Zatim šesti put udahnete ponovo duboko, pa završite sve jakim kašljem – pritom pokrijete usta, naravno. Ova serija treba da se ponovi dva puta zaredom, nakon čega bi trebalo da legnete na stomak i nastavite desetak minuta da dišete duboko.

“Dok imate aktivnu infekciju, jako je važno da unosite dovoljno kiseonika u pluća. A to ćete jedino postići ukoliko imate tehniku. Radite ovo ukoliko imate infekciju od samog početka, a ako želite da isprobate tehniku pre nego što se uopšte razbolite, još bolje”, poručuje dr Munši.

Doktor je i sam nakon prve ture ove tehnike osetio vrtoglavicu, što je sasvim očekivano, budući da unosite veću količinu kiseonika odjednom, pa nemojte da vas to uplaši.

On je takođe dodao i da bi ljudi koji imaju problema sa plućima morali da izbegavaju duže ležanje na leđima, jer to ometa disanje, i da se umesto toga smeste na stomak.

Ovaj snimak je, između ostalih, podelila i Dž. K. Rouling, koja kaže da se prethodne dve nedelje borila sa simptomima veoma nalik na Kovid-19, iako nije zvanično testirana. Upravo ova tehnika joj je, kaže, pomogla da lakše diše.

(Ljubica Krstić, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusTehnika disanja
Komentari (0)
Dodaj komentar