Tri zemlje regiona bez ijedne doze vakcine

Masovna vakcinacija u nekim zemljama je već uveliko u toku, a u čak tri zemlje regiona još uvek nijedna osoba nije vaksinisana protiv koronavirusa.

Uz Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, nijedna osoba još uvek nije vakcinisana ni na Kosovu.

BiH se oslanja na COVAX

Mediji u BiH još su u decembru prošle godine pisali da se, dok u regionu vakcine protiv koronavirusa već stižu, tamošnje vlasti čak i ne trude da dogovore direktnu nabavku, a da se u BiH samo neki usputno zapitaju kada će stići vakcine i koje vrste.

Jedini načini na koje BiH nabavlja vakcine je COVAX mehanizam i onaj preko Evropske unije. U tim mehanizmima su mnoge države koje bi manje-više u istom periodu trebalo da dobiju svoje doze, ali je BiH po svoj prilici trebalo da razmotri i druge načine za nabavku doza. Jedan od načina aktivnog traganja za vakcinom je i direktni dogovor s kompanijama, onako kako je to uradila Srbija.

Tek na kraju prvog kvartala 2021. godine BiH može očekivati prve doze vakcina, kako je pisao portal Klix.ba, a to znači da bi građani BiH mogli da čekaju još četiri meseca na imunizaciju dok bi region u tom periodu već uveliko bio u tom procesu. Problem kod ovakve vrste nabavke nije samo to što je spora, problem je i nedovoljna količina. Planirano je da u BiH stigne 1.230.000 doza što je dovoljno samo za 20 odsto stanovništva ukoliko se uzme u obzir da je za većinu postojećih vakcina protiv koronavirusa potrebno po dve doze kako bi bile učinkovite.

I Evropska unija je pozvala BiH na uključenje u svoj mehanizam, ali još uvek nije poznato kada bi te vakcine mogle stići, niti u kojoj količini.

Zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina kroz sistem COVAX, Bosna i Hercegovina se odlučila na pokretanje direktne nabavke vakcine od Fajzera, vakcine koja treba da dođe kroz sistem COVAX, ali i direktnu nabavku vakcina proizvođača iz Rusije i Kine, saopšteno je 21. januara.

Mnogi za kašnjenje vakcina, ipak, krive pasivnost vlasti, naročito pošto ni pokušaji predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da određenu količinu dobije od Srbije nisu urodili plodom, makar zasad.

Zašto nema vakcina u Crnoj Gori

Vakcinacija je trenutno u fokusu borbe sa koronavirusom, a dok neke zemlje u regionu već sprovode vakcinaciju ili makar nabavljaju vakcine, Crna Gora intenzivno pregovara.

U Crnoj Gori još uvek nije počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prema najavama mogla bi početi početkom februara, premda nije precizirano kada.

Nova ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović navela je u razgovoru za Nova.rs da je bivša postavka ministarstva podbacila u planovima za vakcinaciju, ali da će njen tim učiniti sve da i građani Crne Gore u najkraćem roku dobiju vakcinu protiv virusa Kovid-19.

Ona je istakla i da je već predstavljen akcioni plan za imunizaciju protiv koronavirusa, kao i da je Crna Gora spremna za postupak vakcinacije, ali da je za postizanje ugovora o direktnoj nabavci ipak potrebno vremena.

Crna Gora je potom potpisala ugovor sa Kinom i biće joj isporučeno 150.000 doza kineskih vakcina kompanije Sinofarm. U prvom kvartalu, kazala je ministarka, očekuje se i da bude isporučeno 50.000 doza ruske vakcine.

U međuvremenu se govorilo i o potencijalnoj donaciji biznismena Petrosa Statisa od 10.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, koja nije realizovana, iako je deo građana pokrenuo peticiju da Vlada prihvati donaciju, jer se ne zna kad će vakcinacija početi.

Podgoričke Vijesti pisale su da su se pojedini građani Crne Gore već vakcinisali u Srbiji, a da je komercijalna cena prve od dve doze kineske vakcine “Sinofarm” crnogorske državljane koštala u Srbiji oko 70 evra.

Severna Makedonija ima “lepe vesti”

Još jedna balkanska zemlja u kojoj vakcinacija nije počela.

Severna Makedonija će, prema najavama zvaničnika, dobiti pomoć iz Srbije, a tome se nadaju i u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

“Imamo lepu, srećnu vest”, napisao je predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev na društvenim mrežama 18. januara, obaveštavajući da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao 8.000 Fajzer vakcina po nabavnoj ceni.

Prethodno je Venko Filipče, makedonski ministar zdravlja, izjavio da se očekuje da prve količine Fajzerove vakcine stignu u februaru.

Dodao je da će i vakcine iz COVAX sistema takođe stići u februaru i najavio da postoji mogućnost da „Austrija, Bugarska i Grčka proslede određene količine vakcina Severnoj Makedoniji”, prenosi portal Frontlajn.

Dodao je da će u februaru direktno od Fajzera stići 5.850 doza vakcina, a u martu i aprilu 17.500 doza i da je makedonski zdravstveni sistem u potpunosti spreman za sprovođenje vakcinacije, prenosi Kanal 5.

Pre nekoliko dana Filipče je saopštio da vlasti Severne Makedonije ozbiljno razmišljaju o nabavci vakcina protiv COVID-19 kineskih proizvođača “Sinovak” i “Sinofarm”.

(Margita Milovanović, Nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BiHcrna gorakorona virusSeverna Makedonijavakcine
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja (iz Crne Gore) poručujem: Samo neka tako i ostane.