Troškovi života u Britaniji na 10-godišnjem maksimumu

LONDON – Troškovi života u Velikoj Britaniji porasli su u oktobru na 10-godišnji maksimum, budući da je inflacija sada više nego dvostruko veća u odnosu na cilj koji je postavila Centralna banka Engleske.

Indeks potrošačkih cena u Velikoj Britaniji porastao je za 4,2 odsto u 12 meseci zaključno sa oktobrom, sa 3,1 odsto u septembru, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su stopu inflacije od 3,9 odsto za oktobar.

Britanska kancelarija za statistiku je saopštila da su računi domaćinstava za električnu energiju bili najveći pokretač inflacije nakon prošlomesečnog ukidanja regulatornog ograničenja na račune, pri čemu su cene gasa koje plaćaju potrošači porasle za 28,1 odsto u godini dana zaključno sa oktobrom.

Banka Engleske zadržala je kamatne stope na stabilnom nivou ranije ovog meseca, usprotivši se tako očekivanjima mnogih investitora da će postati prva velika centralna banka koja je povećala stope nakon pandemije korona virusa.

Banka Engleske očekuje da će inflacija dalje porasti na oko 5 odsto na proleće 2022. godine pre nego što se vrati na cilj od 2 odsto do kraja 2023. godine, pošto uticaj viših cena nafte i gasa bledi, a potražnja za robom je umerena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar