Turska ponovo uvodi ograničenja zbog skoka broja zaraženih

ANKARA – Turska ponovo uvodi zaključavanje tokom vikenda u većini svojih provincija, a ograničenja su predviđena i tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Razlog je nagli porast broja zaraženih korona virusom za manje od mesec dana od kako su vlasti 81 provinciju svrstale u četiri kategorije ograničenja u okviru kontrolisane normalizacije, preneo je AP.

Od tada se broj zaraženih na dnevnom nivou gotovo utrostručio na oko 30.000, što odgovara rekordnim brojevima zabeleženim u decembru.

Istovremeno, u zemlji sa skoro 84 miliona stanovnika dnevno je registrovano oko 150 smrtnih slučajeva, u poređenju sa 65 početkom meseca.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade rekao da je 58 turskih provincija od ukupno 81, uključujući Istanbul i Ankaru, sada u „crvenom“ i da će u njima važiti totalna ograničenja i subotom i nedeljom.

„Noćni policijski čas će se nastaviti i tokom vikenda“, rekao je predsednik Turske.

Samo 17 provincija bilo je u „crvenoj“ zoni 2. marta, kada su škole delimično nastavile sa radom, a kafićima i restoranima dozvoljeno da rade s pola kapaciteta, dok je policijski čas u nekoliko gradova za vikend bio ublažen.

„Povećanje broja slučajeva i pacijenata, kao i skok broja umrlih primoravaju nas da preispitamo postojeće mere“, rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

„Broj naših provincija koje su u crvenoj kategoriji, koja predstavlja kategoriju vrlo visokog rizika, dostigao je 58, što predstavlja 80 odsto stanovništva. Moraćemo da predvidimo neke ‘žrtve’ tokom meseca Ramazana“, rekao je predsednik Turske.

Tokom Ramazana, širom Turske, restorani, kafići i slični objekti biće otvoreni samo za opciju prodaje za poneti, prenosi turska agencija Anadolija.

Ramazan počinje 13. aprila i traje do 13. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar