U Etiopiji danas parlamentarni i regionalni izbori

U Etiopiji su jutros otvorena birališta za parlamentarne i regionalne izbore koji se održavaju uprkos sumnjama u njihovu verodostojnost, i u pozadini sukoba i gladi na području Tigraja.

To je prvi izborni test za premijera Abija Ahmeda (44), koji je po dolasku na vlast 2018. godine obećao obnovu demokratije.

Abij, koji je 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, oslobodio je nekoliko hiljada zatvorenika i ohrabio povratak opozicionara u zemlju, a takodje je obećao da će parlamentarni i regionalni izbori biti sa najviše demokratije koje je Etiopija ikada imala.

„Da, Etiopija će pobediti! Srećno svima“, izjavio je Abij tokom vikenda posle sastanka sa stranaka opozicije.

Njegova Stranka prosperiteta, koja ima najviše kandidata za parlament, veliki je favorit da osvoji većinu i formira vladu.

U Etiopiji poslanici biraju premijera koji vodi vladu, kao i predsednika, čija je funkcija počasna.

Izbori su bili zakazani za avgust 2020. godine, ali su odloženi u dva navrata, zbog epidemije korona virusa i kasnije zbog logističkih i bezbednosnih problema.

Pravo glasa ima oko 38 miliona birači, ali mnogi od njih neće danas izaći na birališta, jer se glasanje ne odvija u petini od 547 izbornih jedinica u zemlji.

U većini tih mesta, koja su pogodjena nasiljem, oružanim pobunama ili logističkim teškoćama, glasanje će biti organizovano 6. septembra.

Medjutim, nije odredjen datum glasanja u 38 izbornih jedinica na području Tigraja gde vlasti vode vojnu operaciju od novembra. UN su procenile da je u Tigraju ugroženo  350.000 ljudi kojima preti glad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar