U HR kretanje između županija samo uz propusnicu

ZAGREB – Hrvatska je donela nove mere za sprečavanje širenja korona virusa, koje će važiti od 22. decembra do 8. januara i podrazumevaju produžetak važećih, uz dodatak još nekih među kojima je zabrana kretanja između županija, osim uz posebnu propusnicu.

Zabrana kretanja se ne odnosi samo na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Privatna okupljanja i svečanosti moguća su sa najviše 10 osoba, dozvoljeno je okupljanje najviše dva porodična domaćinstva, a misna slavlja kad kod je moguće emitovati putem medija ili na drugi načina.

Izuzetak su obeležavanja Badnjeg dana i Božića, ali uz obavezno poštovanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Kulturni događaji su ograničeni u zavisnosti od prostora, pri čemu je za jednu osobu predviđeno sedam kvadratnih metara.

Sedam kvadratnih metara po osobi se mora poštovati u bioskopima, pozorištima i drugim mestima.

Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište, što se ne odnosi na zaposlene u snabdevanju, dostavu lekova, novinare, pacijente kojima je potrebna lekarska pomoć i zaposleni u sluzbama obezbeđenja.

„Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u izuzenim slučajevima, kad je to neophodno“, rekao je šef Nacionalnog štaba Davor Božinović.

Preporuka je, kazao je, da se građani uzdrže od putovanja, poseta i kontakata za praznike da bi se smanjilo širenje zaraže i izbeglo produžavanje mera i nakon 8. januara naredne godine.

Tokom praznične dve sedmice preporuka je da tamo gde se može zaposleni rade od kuće, a u suprotnom moraju imati propusnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar