U Italiji za dan umrlo 475 ljudi, u Crnoj gori još šest obolelih…

Više od 7.989 osoba preminulo je od koronavirusa širom sveta, dok je skoro 199.000 obolelo. U Srbiji je prema poslednjim podacima ukupno zaraženo 89 osoba, a, prema rečima premijeke Ane Brnabić, u našoj zemlji je počeo trend ubrzavanja virusa. U Italiji je za 24 sata preminulo 475 ljudi, što je najveći broj do sada na dnevnom nivou.
Većina zemalja proglasila je vanredno stanje, a Vlada Srbije je donela meru zabrane kretanja od 20 časova do 5 sati ujutru.

Od danas pre podne, u 10 sati, u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina, dok je u seoskim sredinama i mestima sa manje od 5.000 stanovnika zabranjen izlazak licima starijim od 70 godina.

Ministarstvo zdravlja Srbije je zbog velikog interesovanja građana otvorilo još deset telefonskih linija.

Za dan udvostručen broj zaraženih u Turskoj, druga žrtva
Broj zaraženih korona virusom u Turskoj porastao je danas na 191, što znači da se skoro udvostručio u odnosu na utorak, kada je registrovano 98 slučajeva.

U toj zemlji večeras je registrovan i drugi smrtni slučaj od koronavirusa, a reč je o 61-ogodišnjem muškarcu, prenosi Rojters.

Uhapšeno dvoje u Vlasotincu zbog kršenja mere izolacije
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu uhapsili su A.V.(1991) i V.K.(1965) iz Vlasotinca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Oni se sumnjiče da po povratku iz Francuske i Belgije nisu postupili u skladu sa Odlukom Vlade Srbije, jer su prekršili obavezu boravka u izolaciji u kućnim uslovima, saopštio je MUP.

Osumnjičeni su uz krivične prijave predati zameniku Osnovnog javnog tužioca u Leskovcu.

(Sputnjik)

Šest novih slučajeva u CG, ukupno osam zaraženih

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest novih slučajeva korona virusa, čime je broj zaraženih porastao na osam, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je danas urađeno 20 novih briseva, od kojih je šest pozitivnih, prenosi RTCG.

On je ocenio da epidemija počinje da se širi i poručio da je potrebno poštovati pravila, mere samoizolacije, držati socijalnu distancu…

„Jedino tako cemo sacuvati sebe, svoje najbliže, prijatelje i zajednicu“, rekao je Mugoša.

On je pozvao građane Crne Gore, posebno one koji moraju da budu u samoizolaciji, da poštuju uvedena pravila jer u suprotnom, kako je naveo, preti „epidemija nesagledivih razmera i posledica“.

„U vezi sa tim danas smo imali i novu sednicu Nacionalnog koordinišućeg tela na kojoj je odlučeno da se mere pooštre do toga da u slučaju nepoštovanja pravila policija preduzima mere pisanjem krivičnih prijava sa velikim kaznama koje mogu ići do godinu dana“ rekao je Mugoša.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje u 18 sati pod zdravstevno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalazile su se 3.523 osobe, uključujući državljane te zemlje, koji su se organizovano vratili u Crnu Goru, a koji su iz preventivnih razloga smešteni u karantine.

Zaraženi iz Vranja boravio u Češkoj

U Vranju je zabeležen prvi slučaj zaraženog virusom korona, a gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kaže da se radi o osobi koja je rođena 1957. godine, a koja je u periodu od 5. do 11. marta boravio u Češkoj.

Milenković kaže da je ta osoba danas transportovana i hospitalizovana u infektivnoj klinici u Nišu i dobrog je opšteg stanja.

Sada se radi epidemiološka obimna anketa, navodi Milenković i dodaje da se analiziraju svi kontakti, kao i kontakti kontakata.

„Danas je izvršena dezinfekcija osnovnog suda, koji će biti do daljeg najverovatnije zatvoren. Procedura je u toku, njegova porodica je u izolaciji, porodičnom karantinu“, kazao je Milenković.

Dodaje da je za sada to jedini potvrđeni slučaj, a da su svi prethodni slučajevi negativni na virus korona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusvanredno stanje
Komentari (0)
Dodaj komentar