U KS raste broj zaraženih od korona virusa

SARAJEVO – Koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu u pandemiji COVID-19 Ademir Spahić potvrdio je da je povećan broj osoba sa infekcijom korona virusa.

Upozorio je da je sezona godišnjih odmora i da je grad pun turista te da se stoga treba više paziti.

“Nećemo dramiti, ali imamo povećan broj osoba sa covid infekcijom. Već od 22. juna na sedmodnevnoj bazi je taj broj iznad 80 pacijenata bio u prvoj sedmici, jer mi svakodnevno vodimo statistiku. Već u drugoj sedmici, nakon 22. juna taj broj je više od 300 pacijenta, što znači da raste i da u svim segmentima imamo povećan broj pregleda, uzimanje laboratorijskih uzoraka….”, rekao je Spahić za sarajevsku N1 tv.

Upozorio je da građani moraju da se pridržavaju svih mera, te da su na snazi neke koje nikada nisu ni prestale da važe.

“Maske se moraju nositi u svim zdravstvenim ustanova, socijalnim ustanovama, staračkim domovima, i uvek naši građani moraju da vode računa o tome da kada dođe do povećanog broja malo više se paze, nose maske u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima. Puno je turista, sezona je godišnjih odmora, tako da moramo biti oprezni”, rekao je Spahić.

Kliničke slike su, navodi, blaže, a preovladava omikrom soj. Istakao je da je poznato da je izolovan novi soj virusa u Indiji, tako da ćemo, kaže, verovatno imati i druge mutacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar