U ovoj zemlji od danas strože mere, nevakcinisanima će zagorčati život

U Italiji su danas stupile na snagu strože mere protiv koronavirusa koje će isključiti nevakcinisane osobe iz mnogih javnih aktivnosti pa one neće moći da koriste ni javni prevoz bez kovid-potvrda.

Od danas samo oni koji su se vakcinisani ili su preležali covid-19 mogu da jedu u restoranima, idu u bioskop, izlaze u klubove i gledaju fudbalske utakmice na stadionima.

Nova pravila na snazi do 15. januara

Vlada premijera Marija Dragija donela je nova pravila krajem novembra, a ostaće na snazi do 15. januara.

Pravila se odnose i na korišćenje javnog prevoza i boravak u hotelima. Na primer, do sada su putnici koji putuju vozom na dužoj relaciji morali da pokažu dokaz da su se vakcinisani, preležali covid-19 ili negativan test na koronavirus.

Od ponedeljka će zelena potvrda biti potrebna za vožnju podzemnom železnicom, autobusima i vozovima u međugradskom prevozu.

Mere se ne odnose na decu mlađu od 12 godina jer ona još uvek ne mogu da se vakcinišu. Ipak, prema vladinim planovima, moglo bi se početi s vakcinacijom od 16. decembra.

Italijanski medicinski regulator već je odobrio vakcinu Fajzer/BioNTeka u manjoj količini za decu od pet do 11 godina.

Od 15. decembra počeće obvezna vakcinacija školskog osoblja, policajaca i vojnika. Vakcinisanje radnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od aprila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ljiljana

    Iz Beograda sam. U subotu sam bila na jednom koncertu, gde su nam na ulazu tražili da stavimo maske i dezinfikovali ruke. Niko nam nije tražio potvrdu da smo vakcinisani. Koncertu je prisustvovalo više stotina ljudi. Zbog čega onda traže propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte??