U pandemiji NIS očuvao stabilnost i investirao 25 mlrd RSD

BEOGRAD – NIS grupa je prošle godine, u uslovima pandemije, ostvarila svoje prioritete u poslovanju dok je u razvojne projekte investirano 25,3 milijarde dinara, saopšteno je danas iz te kompanije.

Tokom prošle godine NIS je uredno snabdevao tržište Srbije naftnim derivatima, zadržao likvidnost kompanije i očuvao zdravlje zaposlenih, poslovnih saradnika i potrošača.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da je to bila je jedna od najkompleksnijih godina ne samo u istoriji NIS-a i naftne industrije, već i globalne ekonomije.

“ Zato smo preduzeli niz odlučnih mera kako bismo očuvali stabilnost NIS-a i učvrstili finansijsku disciplinu, brinući sve vreme za zdravlje zaposlenih i potrošača. Naš program mera za povećanje operativne efikasnosti dao je efekat od 1,4 milijarde dinara na pokazatelj EBITDA. Međutim, štednja na koju smo bili prinuđeni nije zaustavila naše kapitalne projekte i u 2021. godini nastavićemo sa ulaganjem u dalji razvoj za šta smo opredelili više od 20 milijardi dinara“, rekao je on.

Tjurdenjev je istakao da ostaje posvećenost daljoj modernizaciji NIS-a, i stvaranju dugoročne vrednosti za zaposlene, akcionare i zajednicu u kojoj ta kompanija posluje.

Uprkos uticaju izuzetno nepovoljnih makroekonomskih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, i padu cena nafte za 35 posto NIS je 2020. godine pustio u rad postrojenje „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo u koje je uloženo više od 300 miliona evra, navodi se u saopštenju.

NIS je ostao stabilan izvor prihoda za akcionare i na ime dividende iz dobiti za 2019. godinu isplatio je 4,4 milijarde dinara.

Uprkos negativnim trendovima, pokazatelj EBITDA očuvan je na pozitivnom nivou – 15,8 milijardi dinara, kao i pozitivan novčani tok od 29,7 milijardi dinara.

„NIS grupa je u drugom polugodištu zabeležila neto dobit od 2,7 milijarde dinara, ali su nepovoljne okolnosti iz prvih šest meseci doprinele da 2020. godinu NIS završi sa gubitkom od 7,6 milijardi dinara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u izveštajnom periodu iznose 179,5 milijardi dinara.

U 2020. godini NIS je proizveo 1.259 miliona uslovnih tona nafte i gasa u Srbiji i koncesijama u regionu, a Rafinerija nafte Pančevo preradila je 3,613 miliona tona nafte i poluproizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar