U SM završena prva faza popisa stanovništva

SKOPLJE – Prva faza popisa stanovništva u Severnoj Makedoniji je završena, a vlada uverava da će ceo proces biti uspešno okončan, uprkos pandemiji korona virusa.

Iz Republičkog zavoda za statitika kažu da rade prema planu i protokolima vlade i da nije na njima da traže eventualog odaganje popisa i da s tim u vezi daju preporuke.

Prva faza popisa je obuhvatila zaposlene u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, pripadnika ARM-a u inostranstvu, zatvorenika i beskućnika.

Samopopisivanje dijaspore putem veb aplikacije nastavlja se i vlasti uveravaju da to ide bez problema i da su uklonjeni svi tehnički problemi.

Do danas je registrovano preko 82.000 građana Makedonije iz inostranstva, a većina je iz Švajcarske – 26.000, Nemačke – 19.000 i Italije sa preko 10 000.

Vlada je još jednom apelovala na dijasporu da se registruju do predviđenog roka – 21. aprila.

Od 1. do 21. aprila na terenu će biti sproveden popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

„Sve aktivnosti se odvijaju u smeru da se sprovede popis stanovništva 2021. godine. Garancija da neće biti potrebe za odlaganjem je strogi protokol koji se poštuje, kao i odgovarajuća obuka popisivača i popisnih timova. Građani i popisivači biće zaštićeni“, rekao je portparol vlade Duško Arsovski na konferencii za novinare, preneli su makedonski mediji.

Prema Arsovskom, sve odluke donosi vlada na osnovu stava Komisije za zarazne bolesti, koja se razmatra u Generalnom koordinacionom štabu, odakle zaključci idu u vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar