U Srbiji stupa na snagu ograničenje kretanja i okupljanja na javnim mestima

Vlada Srbije donela je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja kojima se, kako se navodi, odstupa od Ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava za vreme vanrednog stanja.

Uredba, doneta 15. marta, a objavljena danas u Službenom glasniku, utvrđuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, može privremeno da ograniči ili zabrani kretanje licima na javnim mestima.

Ista ministarstva mogu da narede pojedinim licima ili grupama lica koja su zaražena ili se sumnja da su zaražena zaraznom bolesti KOVID-19 da borave na adresi svog prebivališta odnosno boravišta, sa obavezom javljanja nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova može da naredi da se izvrši zatvaranje svih prilaza otvorenom prostoru ili objektu i onemogući napuštanje tog prostora ili objekta bez posebnog odobrenja, navodi se u Uredbi.

Navodi se da MUP može da naredi obavezan boravak određenim licima ili grupama lica na određenom prostoru i određenim objektima kao što su prihvatni centri za migrante i sl.

Uredbom su zabranjena sazivanja i održavanje zborova i svih drugih okupljanja građana na otvorenom prostoru.

Zabranjena su i sva okupljanja u zatvorenom prostoru (sportske, kulturne i druge manifestacije), osim okupljanja koja su od posebnog interesa za rad i funkcionisanje državnih organa i službi.

Za okupljanja od posebnog interesa neophodna su posebna odobrenja koja izdaje ministar unutrašnjih poslova.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova, koji su raspisani za 26. april 2020. godine.

Sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja, navodi se u Uredbi i zadužuju izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronavirusograničenjevanredno stanje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Budimo realni. Svaki oficir napreduje i dobija cinove samo ako ima rata. Tako je i u politici. Sto napravite veci haos medju ljudima, kada se sve to zavrsi izlazite kao veliki pobednih i veliki vojskovodja. Ovo sto su u radili je generalno ok, ali mi se cini da su opet udarili po sirotinji a biznismenima omogucili jos vecu zaradu. Prvo sto je trebalo da se zatvori su kockarnice, kafici, diskoteke, kladionice, javne kuce. Sledi zatvaranje bioskopa, pozorista, galerija, sportskih hala i slicno. Pa onda zatvaranje vrtica, skola, fakulteta i slicno. Pa onda ogranicavanje kretanja i slicno. Medjutim, pogledajte u svome gradu u kome zivite. Sve je uradjeno kontra s tim sto ova prva kategorija i dalje radi i radice pa makar bila i variola vera, jer za mafijasluk ne postoje virusi, iza njih stoji krupni kapita, krupna lova i krupni ljudi kojima drzava nikada nista nije ni mogla.

  • Moravac

    Juče Dr.Nestorović reče da je prosek godišta umrlih u Italiji =81 godinu !!!? Ako su ove mere zbog zaštite te starosne grupe,onda neko nije normalan,u Pomoravlju i Šumadiji je odavno prosečni životni vek kraći od 73 god(tj. od bombardovanja 1999 je tako),mi smo navikli na kraći život,ne treba nama vanredno stanje zbog toga.(Jok-treba sirene za uzbunu još da pustaju,pa da se poživi još duže..!) Zbog malo(po njemu- neposlušnih) matoraca-cela zemlja da stane,zbog jačeg sezonskog gripa(koji uvek odnese 2% života obolelih) da se izvede vojska na ulice,jedino dobro je što smo sada braća sa kinezima…!!

  • Ima li odgovora?

    Zatvorili smo škole,fakultete,a kafići rade od 08 do 18 h!?Dozvolili smo vozačima u međunarodnom drumskom saobraćaju ulaz bez karantina,papiri koje oni nose mogu da zadrže na sebi virus 5 dana!?Voleo bih da mi neko iz struke epidemiologije objasni šta to radimo?!