UN: Pomoć u Tigraju očekuje gotovo 2,3 miliona ljudi

LONDON – Borbe još traju u nekoliko delova etiopskog severnog regiona Tigraj, a skoro 2,3 miliona ljudi, odnosno gotovo polovina stanovništva, treba pomoć, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

U najsveobuhvatnijoj javnoj proceni humanitarne situacije u Tigraju od početka konflikta 4. novembra, koja je objavljena sinoć, navodi se da su zalihe hrane veoma ograničene, da su pljačke učestale, a nesigurnost velika.

UN navode da je humanitarna situacija teška i da dva od četiri izbeglička kampa i dalje nisu pristupačna. Borbe su primećene u ruralnim podrucjima i na periferiji prestonice Mekele, kao i na nekim drugim lokacijama, prenosi Rojters.

Škole, bolnice i administrativne kancelarije su oštećene, a samo pet od 40 bolnica je fizički pristupačno, a još četiri preko mobilnih mreža. Zalihe u bolnicama su ograničene ili nepostojeće, a nedostaje i medicinskog osoblja.

Ovakva situacija mogla bi da se podudari sa masovnim porastom broja zaraženih korona virusom, navodi se u izveštaju.

UN smatraju da je pomoć bila potrebna za 950.000 ljudi u Tigraju još pre početka konflikta, a sada je taj broj za 1,3 miliona veći. Međutim, etiopske vlasti smatraju da je pomoć u vidu hrane potrebna za preko 4,5 miliona ljudi, uključujući 2,2 miliona koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Izveštaj se bazira na podacima koji su prikupljenim u dve misije sprovedene krajem decembra i na osnovu podataka vladinih agencija.

Savezne vladine trupe bore se sa Narodnooslobodilačkim frontom Tigraja, političkom strankom koja upravlja regionom. Vlada je proglasila pobedu krajem novembra, iako se Front zavetovao da će nastaviti sa borbom.

Etiopske nacionalne odbrambene snage su juče saopštile da su četiri viša zvaničnika Fronta ubijena, a da je devet uhapšeno. Snage u Tigraju nisu bile dostupne za komentar povodom ove objave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar