Uršic: Kovid situacija u Austriji je veoma, veoma kritična

BEČ – Situacija sa korona virusom u Austriji je veoma, veoma kritična, istakao je predsednik strukovnog sindikata zaposlenih u intenzivnoj nezi i anesteziologiji Mihael Uršic, u razgovoru sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Van der Belen je saopštio da je razgovarao sa Uršicom, jer on ima najbolji uvid u aktuelnu kovid-19 situaciju u bolnicama, posebno na intenzivnoj nezi, i u kontaktu je sa kolegama iz svih pokrajina.

„Njegov opis aktuelne situacije me je zabrinuo. Uršic je potvrdio da je situacija veoma, veoma kritična, da su žarišta Gornja Austrije i Salcburg. To što se tela preminulih ostavljaju u hodnicima zbog preopterećenja kapaciteta, da medicinske sestre moraju preminule da pakuju u vreće, ne spada u uobičajeni rad medicinskog osoblja u Austriji, ali je trenutno već postala realnost u pojedinim bolnicama“, preneo je predsednik Austrije.

On je ukazao da je svaki radni dan ogromno opterećenje po medicinsko osoblje, kako mentalno, tako pre svega i fizičko.

Rad sa kovid pacijentima je rad sa teško bolesnim ljudima pod ekstremno teškim uslovima, u zaštitnoj opremi, ispod koje je vruće, dug radni dan, i često bez vremena za pauze, naveo je Van der Belen.

On je ukazao da je i bez kovida rad na intenzivnoj nezi veliko opterećenje, posebno za mlade koji ulaze u taj posao.

„Sada kada su jedinice intenzivne nege popunjene sa brojnim kovid pacijentima, mladi negovatelji, bez vremena navikavanja, bivaju obučeni u zdravstvenu opremu i postavljeni uz krevet teško obolelih ljudi. Moraju da savladaju situaciju, koju je teško izdržati“, kazao je Uršic predsedniku Austrije.

On je preneo da je psihičko i fizičko opterećenje ogromno i da traje već više od 20 meseci.

Prema njegovim rečima, postoji velika zabrinutost zbog činjenice da medicinsko osoblje u nekom trenutku više ne želi da se bavi tim posloom.

Poruka Uršica politici je „shvatite ovu situaciju veoma ozbiljno“, napisao je Van der Belen na svom fejsbuk profilu.

Predsednik Austrije se ujedno zahvalio medicinskom osoblju za njihov doprinos koji daju uz veliku solidarnost, ogromno angažovanje svakodnevno kako bi spasili ljudske živote.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar