V. post: Babiš se upoznaje sa programom vakcinacije u SRB

BEOGRAD – Češki premijer Andrej Babiš posetio je u sredu Srbiju kako bi se upoznao sa programom vakcinacije koji se sprovodi sa kineskim i ruskim vakcinama koje još nije odobrila Evropska agencija za lekove, pišu strani mediji.

Američka agencija AP u tekstu koji je preneo i ugledni Vašington post piše da Babiš traži vakcine van evropskog programa, a nakon što je isporuka vakcina preko njega odložena.

Babiš je prošle nedelje sa timom stručnjaka posetio i Mađarsku, koja je prva zemlja EU koja je odobrila rusku vakcinu.

Kako se podseća, Srbija je po stopi vakcinacije druga u Evropi, odmah iza Velike Britanije, a Babiš je uoči puta u Beograd rekao da Češka još nije spremna da koristi rusku Sputnjik Ve vakcinu pre nego što je odobre evropski regulatori.

„Za nas je bitno da nabavimo što više bezbednih vakcina. Trebalo bi da napustimo politiku i razgovaramo o zdravlju ljudi jer situacija u vezi sa virusom u Češkoj nije povoljna“, rekao je Babiš, čija je poseta Beogradu uključivala i posetu jednom od centara za vakcinaciju.

U Češkoj, sa 10 miliona stanovnika, od korona virusa je do sada obolelo milion stanovnika, a više od 17.600 je preminulo.

Češko Ministarstvo zdravlja objavilo je da se isporuka vakcina kompanije Moderna odlaže za nedelju dana i da će stići za 10 dana, ali i da će stići duplo manja pošiljka od očekivane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar