Većina Kineza neće ulagati u nekretnine u inostranstvu 2021.

HONGKONG – Više od 80 odsto kineskih investitora ne namerava da kupi nekretninu u inostranstvu narednih 12 meseci zbog pandemije korona virusa, pokazalo je istraživanje.

Anketa brokerske grupe CLSA u kojoj je učestvovalo 1.600 ispitanika u 234 kineska grada pokazala je da pandemija virusa kovid-19 ima negativan uticaj na potražnju nekretnina i da se očekuje usporeni oporavak.

Kako navodi CLSA, 82 odsto učesnika ankete navelo je da ne planira ulaganje u nekretnine u inostranstvu narednih godinu dana, a svega pet odsto reklo je da namerava da kupi nekretninu u nekoj stranoj državi tokom narednih 12 meseci.

Taj podatak je značajan jer kineski kupci čine „najveću prekograničnu grupu kupaca na svetu“, navodi portal SCMP.

Dodaje se da su kineski investitori imali udeo od 41,7 milijardi američkih dolara, odnosno četiri odsto od ukupnog iznosa prošle godine, a od januara do septembra ove godine pet odsto, odnosno 21, 7 milijardi dolara.

Istraživanje je pokazalo da kineski investitori preferiraju Seul i Singapur zbog blizine, a da su među zapadnim gradovima popularni Pariz i Njujork.

Hongkong, specijalna administrativna oblast Kine, je na petom mestu po popularnosti među investitorima iz Kine.

Ocenjuje se da će države koje budu prve među zemljama koje dozvoljavaju putovanja, one koje su postigle dobre rezultate u borbi protiv korona virusa i one koje privlače kineske stanovnike i studente imati značajne prednosti u odnosu na druge destinacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar