Većina švajcarskih firmi nastavlja ulaganja u Srbiji 2021.

BEOGRAD – Skoro 60 odsto anketiranih članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore navodi da pandemija kovid-19 do sada nije uticala na njihove investicione planove u Srbiji za 2021. godinu.

To je pokazalo istraživanje „Uticaj kovid-19 na poslovanje“, koje je u novembru putem interneta sprovela Švajcarsko-srpska trgovinska komora među svojim članovima.

Prema rezultatima istraživanja, 70,4 odsto ispitanika smatra da je njihovo poslovanje u manjoj ili umerenoj meri pogođeno pandemijom kovid-19, dok je 29,6 odsto ispitanika izjavilo da ih je pandemija snažno pogodila.

Kako je saopštila Švajcarsko-srpska trgovinska komora, rezultati su pokazali da je 70,4 odsto anketiranih iskoristilo ekonomske mere podrške kompanijama koje je sprovela Vlada Srbije, u cilju uspešnijeg prevazilaženja poslovnih izazova tokom pandemije korona virusa.

Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da je 63 odsto ispitanika digitalizovalo svoje poslovanje u manjoj ili značajnoj meri zbog pandemije.

Među potencijalnim vladinim merama podrške koje bi bile najkorisnije, kompanije su izdvojile oslobađanje od poreza ili privremene poreske olakšice (63 odsto), programe zapošljavanja, poput programa za privremeno nezaposlene ili oslobađanje od socijalnog osiguranja (44,4 odsto) i finansijski programi, kao što su kreditne linije sa niskom kamatnom stopom ili kreditne garancije (33,3 odsto ispitanika).

Ostale mere koje navodi manje od 30 odsto ispitanika podrazumevaju subvencije za zakup prostora, gotovinske transfere, podršku samozaposlenima i smanjenje carina na ulazni materijal koji se uvozi.

Kako je saopšteno, cilj istraživanja je bio da se steknu uvidi u glavne izazove sa kojima se suočava švajcarsko-srpska poslovna zajednica zbog krize kovid-19, kao i da se bolje razumeju potrebe ovih kompanija i pitanja koja su od interesa za njih.

Švajcarsko-srpska trgovinska komora osnovana je u martu 2014. godine, a danas ima približno 70 kompanija članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar