Zaevu i Ciprasu uručena Medjunarodna nagrada za mir Vestfalije, sa godinom zakašnjenja

Premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu i bivšem premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu danas je u nemačkom gradu Minsteru uručena Medjunarodna nagrada za mir Vestfalije za 2020. godinu.

Ta prestižna nagrada je Zaevu i Ciprasu dodeljena za postizanje istorijskog Prespanskog dogovora, kojim je rešen višegodišnji spor Atine i Skoplja oko imena Makedonija.

„Zoran Zaev i Aleksis Cipras su postigli nešto što niko prethodno nije uspeo i sa istorijskim Dogovorom iz Prespe prevazišli dugogodišnju krizu i postavili osnov za dugogodišnje prijateljske veze dve zemlje i sigurnost u regionu“, ocenili su na svečanoj ceremoniji uručenja nagrade Rajnhard Cinkman, predsednik Ekonomskog društva Vestfalija Lipe, koja dodeljuje nagradu, gradonačelnik Minstera Markus Leve i predsednik Letonije Egils Levic u ime prethodnog dobitnika – tri baltičke države.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da njegova zemlja ove godine slavi 30 godina nezavisnosti i da se ta značajna godišnjica poklapa sa prvom godinom članstva u NATO, prvim strateškim ciljem koje je omogićio Dogovor iz Prespe.

„Naš drugi strateški cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Verujemo da za Severnu Makedoniju ne postoji alternativa za integraciju u EU i mi smo još na putu ka EU“, rekao je Zaev, a prenela pres služba vlade u Skoplju.

Bivši grčki premijer i sadašnji poslanik opozicije Aleksis Cipras je istakao da Brisel ima obavezu da podrži Prespanski dogovor i da u potpunosti ispuni obećanja Severnoj Makedoniji, kao što je Skoplje ispunilo sve svoje obaveze povezane sa procesom integracije u EU.

Medjunarodna nagrada za mir Vestfalije Zaevu i Ciprasu uručena je sa godinu zakašnjenja zbog pandemije korona virusa.

Da su dobili Medjunarodnu nagradu za mir Vestfalije 2020. objavljeno je u februaru prošle godine, ali je u junu odlučeno da se zbog pandemije odloži ceremonija uručenja u Gradskoj većnici Minstera, koja je bila planirana za septembar.

Prespanskim dogovorom, koji je potpisan 17. juna 2018. pod pokroviteljstvom UN, rešen je višegodišnji spor dve susedne zemlje oko imena Makedonija, koji je opterećivao njihove odnose i blokirao evroatlantsku integraciju Skoplja.

Medjunaroda nagrada za mir Vestfalije, kako je saopšteno, „odaje poštovanje ličnostima ili predstavnicima država i grupa koji su posebno posvećeni evropskoj integraciji i miru u Evropi“.

Medju dobitnicima Medjunarodne nagradu za mir Vestfalije su i Vaclav Havel, Helmut Kol, Valeri Žiskar Desten, Kofi Anan, Helmut Šmit, ekipa Medjunarodne svemirske stanice, tri baltičke države – Estonija, Letonija i Litvanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar