Zarić: Festival nauke, mesto za edukaciju i interakciju

BEOGRAD – Uzbudljivi eksperimenti, zanimljive video avanture i niz drugih premijernih sadržaja čekaju posetioce ovogodišnjeg, virtuelnog Festivala nauke, koji će se od 17. do 20. decembra održati na platformi www.festivalnauke.rs, a Nenad Zarić, glavni programski koordinator manifestacije, specijalno je za ekipu Tanjuga izveo je mali eksperiment u prostorojama edukatvnog centra festivala „Fenomen“…

Zarić je uz pomoć sumporne kiseline i hipermangana u prahu upalio vatru bez korišćenja otvorenog plamena.

U novim okolnostima i izazovima, prema Zarićevim rečima, bez kontakta uživo biće održan festival koji je u svojim ranijim izdanjima okupljao veliki broj znatiželjnika na polju nauke, od najmlađih školaraca do seniora koji su život posvetili nauci.

„U saradnji sa učesnicima festivala i institucijama koje nam pomažu da ostavrimo zanimljiv program, pripremamo raznovrsne sadržaje koje ćemo da postavljamo na saj manifestacije, ali i na naše naloge na društvenim mrežama“, kazao je Zarić.

Kako kaže, osim edukacije, prvenstvena misija festivala je interaktivnost.

„U meri u kojoj nam elektronske alatke dozvoljavaju bićemo interaktivni sa našim učesnicima jer ćemo im ukazivati na upustva na koji načim mogu bezbedno da izvode eksperimente kod kuće sa svim stvarima koje mogu da pronađu u svom domaćinstvu ili u prodavnicama“, kazao je Zarić.

On je napomenuo da je za sve koji ne žele da rade eksperimente pripremljen sadržaj u kojem će saradnici festivala oživaljavati naučne avanture kroz različite oglede.

Kako kaže, svi iz organizacije festivala su se trudili da naprave materijale koji će kroz različite eksperimente na video snimcima objasniti naučne fenomene publici različite dobi.

„Naša publika će biti u prilici da napravi simulaciju rada ljudskih pluća uz pomoć plastičnih flaša… Postavićemo upustvo za simulaciju rada teleskopa. Naši materjali su multidisciplinarni i publika festivala će se susresti sa fizikom, biologijom, hemijom, medicinom, frmacijom“, kaže Zarić i naglašava da će se u programima festivala naći i druga strane nauke.

„Razgovarali smo sa vrhunskim naučnicima širom sveta koje zbog njihovih obaveza ne bi mogli da dovedemo na festival nauke. Teme su se ticale njihovog rada na svetskim institutima. Pokušali smo i da osvetlimo konkretan uticaj projekata čiji su deo na našu svakodnevicu“, kazao je Zarić.

Naveo je da će naučnici sa Farmaceutskog fakulteta objasniti kako lekovi putuju kroz čovekov organizam.

„Neizostavna tema je i pandemija kovid 19… Važno je da ponudimo ljubiteljima nauke različite uglove gledanja na virus koji nisu predstavljeni u medijima. Stavili smo akcenat na doprinos naših naučinka u aktuelnoj borbi protiv korona virusa“, kazao je Zarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar