Zatvorene škole nisu rešenje

RIM – Širom Italije raste nezadovoljstvo i protest učenika, roditelja i nastavnog osoblja, jer su škole zatvorene, a nastava se odvija onlajn, piše dnevni list “Avenire“.

Profesorka iz Kunea Sara Masoero uverena da “zatvorene škole nisu rešenje”, obavestila je svoje učenike da će svaki dan od 8 do 13 sati biti pred školom i držati svoje lekcije na otvorenom i pozvala učenike da joj se pridruze.

U Firenci učenici su samoincijativnio došli pred školu, seli na stepencice da bi pratili lekciju svoje profesorke fizike Marije Vitali koja im je ispred škole držala caš. Svi su, pše list, bili opremljeni zaštitnim maska i držali propisanu distancu.

Već danima dve učenice osnovne škole iz Torina, Anita i Liza, protestuju protiv vladine odluke o zatvaranju škola tako što nastavu na daljinu, prate sedeći ispred svoje škole.

Ni roditelji nisu zadovoljni nastavom onlaj pa su u Milanu, piše list, organizovali grupu “za pritisak”: svaki dan sastaju se na trgu Skala.

Roditelji tvrde da nisu negazionisti, da su svesni opasnosti od koronavirusa, ali su istovremeno uvereni da zatvaranje škola nije jedino rešenje za decu.

U regiji Emilija-Romanja 65 muzičkih škola, koje su takođe zatvorene, uputile su zajedničko pismo premijeru Đuzepeu Konteu u kojem traže da im se dozvoli “makar održavanje pojedinačnih lekcija”.

A u malom mestu Reno, blizu Bolonje, 50 učenika se vratilo u školske razrede da njihovi drugovi koji imaju neki hendikep, ne bi bili sami.

U Italiji, prema podacima Ministarstva obrazovanja, ima više od osam miliona učenika i studenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    jesu