Značajno povećan pritisak migranata na madajrsku granicu

BUDIMPEŠTA – Pritisak migranata na južnu mađarsku granicu je značajno povećan, rekao je danas zvaničnik vlade Karolj Kontrat pred parlamentarnim odborom za odbranu i sprovođenje zakona.

Kontrat, koji je drzavni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova, istakao je da je vlada zbg toga ojačala zaštitu na južnoj granici i produžila vanredno stanje zbog masovne migracije do 7. septembra.

Ocenio je da Evropska unija do sada nije uspela da adekvatno odgovori na migrantsku krizu, iako je na prošlom sastanku ministara unutrašnjih poslova dogovoreno da zaštita spoljnih granica treba da bude prioritet, prenosi MTI.

„Najava truskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Ankara više neće zadržavati migrante doprinosi većem pritisku na mađarske granice“, rekao je Kontrat.

Tomas Mencer, državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova, naveo je da političke „promigrantske snage“, uključujući nevladine organizacije, nisu nestale.

Istakao je da evropska bezbednost sada zavisi od turskog predsednika.

On je ukazao na to da je mađarska vlada podržala sve sporazume i primirja čiji je cilj okončanje konflikta u Siriji kako bi obezbedilo da migranti iz Turske ne krenu ka Evropi.

Upozorio je da bi još dva miiona ljudi moglo iz Sirije da krene ka Turskoj, ako situacija dalje eskalira.

Tamaš Harangozo, opozicioni socijalistički član odbora rekao je da je Erdoganova „politička ucena“ oko migrantskg pitanja izazvala veliku paniku.

On je ocenio da su u sred epidemije koronavirusa, akcije turskogpredsednika ravne ratnom zločinu i istakao da ta situacija predstavlja stvarnu opasnost za Mađarsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar