Zoološki vrt vakcinisao devet majmuna protiv korone (video)

Devet majmuna u zoološkom vrtu u San Dijegu – četiri orangutana i pet bonoba – vakcinisano je protiv kovida-19, čime su ušli u istoriju medicine, rekli su zvaničnici zoološkog vrta u četvrtak.

Jedna od primalaca vakcine je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet životinja dobila je po dve doze eksperimentalne vakcine originalno namenjene psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je portparolka zoološkog vrta Darla Dejvis za Rojters.

Zvaničnici su odlučili da vakcinišu majmune nakon što su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku obolele od koronavirusa, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Dejvis.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocenili da je njihov imunološki sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični radnik parka.Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocenjeno da su u najrizičnijoj grupi, prenosi Hina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar