Žuvela najavio tužbu protiv BiH zbog diskriminacije

SARAJEVO – Hrvatski preduzetnik Josip Žuvela, koji je u Bosnu i Hercegovinu investirao milione maraka, najavio je tužbu protiv te države Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog, kako tvrdi, diskriminacije koju je doživeo kao vlasnik firme koja već 15 godina posluje u Stocu.

Žuvela je za sarajevski portal Klix rekao da je toj njegovoj firmi, koja se bavi preradom ribe, bio zabranjen rad jedan mesec zbog korona virusa, što je uzrokovalo gubitak od 150 hiljada evra, a pomoć su mu odbile sve institucije samo zato što nema državljanstvo BiH.

Podseća da je njegova firma u Stocu prva počela izvoz hrane u Evropsku uniju, bio je, kaže, zadovoljan poslovanjem, iako je od samih početaka nailazio na brojne administrativne probleme.

Njegova firma u Stocu zapošljavanja 100 radnika, od kojih je više od 90 posto žena, registrovana je i deluje kao pravni subjekat BiH.

U firmu je, ističe, uložio više od tri miliona evra, uredno plaća porez, sve doprinose i zapošljava ljude i iz FBiH i Republike Srpske.

Nije mogao, kaže, ni da sluti kakvu će diskriminaciju doživeti kao investitor od BiH institucija.

U junu je, ispričao je, firma dobila zabranu rada zbog toga što je 80 zaposlenih, među kojima i on, bili zaraženi korona virusom.

Firma mesec dana nije radila, a kada je vraćena u pogon konstantno je, navodi, imao provere policije koja ga je, kako kaže, tretirala kao krimnalca.

Zbog zabrane rada, dodao je, propalo mu je robe u vrednosti od 150 hiljada evra.

Zavod za zapošljavanje u Mostaru odbio je da mu da pomoć za radnike, kojima je garantovavo dobru platu i sve doprinose, odbijen mu je i zahtev kantonalnoj vladi da radnicima participira deo sredstava kroz korona-zakon, a isto se ponovilo i sa vladom Federacije BiH, kod koje je aplicirao na konkurs za participaciju nastalih gubitaka usled korona virusa. „To što se meni događa nije u redu, to nije dobra poruka ni drugim stranim ulagačima. Moram reći da neću odustati od svojih prava. Više nije stvar ni u novcu, nego u tome da se ne sme dozvoliti takva diskriminacija nekome ko je došao ovde čestito da radi i ulaže“, rekao je Žuvela i dodao da će se obratiti svim institucijama Evropske unije i neću stati do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar