7 super načina na koje možete iskoristiti vazelin

Vazelin je dugo bio osnovni proizvod u medicinskoj i kozmetičkoj industriji zbog svojih emolijentnih svojstava (sposobnost omekšavanja kože), a takođe zbog svoje sigurne upotrebe. Jednako je omiljen i danas, najviše zbog svog moćnog hidratacionog delovanja na kožu, a mi otkrivamo 7 super načina na koje ga možete upotrebiti.

Šta vazelin čini moćnim za negu kože?

Vazelin je mešavina mineralnih ulja i voskova, koji stvaraju polukrutu materiju nalik želeu. Ovaj proizvod nije se puno promenio otkako ga je Robert Augustus Chesebrough otkrio 1859. Chesebrough je primetio da radnici na naftnim bušotinama koriste gnjecavi žele za lečenje rana i opekotina. Na kraju je ovaj žele zapakovao kao vazelin. Prednosti vazelina proizlaze iz njegovog glavnog sastojka petroleja, koji stvara zaštitnu barijeru i pomaže koži da zaraste i zadrži vlagu.

Za šta se sve vazelin može koristiti?

Vazelin bi trebalo da bude pomoćnik u svakoj kući zbog svoje multifunkcionalnosti, mogu ga koristiti svi članovi porodice.

Neki od načina kako ga možete koristiti su:

1. Pomaže kod zaceljivanja manjih ogrebotina i opeklina na koži

Studija je pokazala da je vazelin efikasan u održavanju vlažnosti kože tokom zaceljivanja nakon operacije. To implicira da vazelin može da bude efikasan za negu manjih povreda kože. Proverite da li je površina na koju nanosite vazelin propisno očišćena i dezinfikovana. Inače, bakterije i drugi patogeni mogu da ostanu zarobljeni unutra i odložiti proces ozdravljenja.

2. Za lice, ruke i telo

Nanesite vazelin nakon tuširanja. Kao okluzivna hidratantna krema, sprečava isušivanje kože. Smiruje i nadražena područja kože nakon depilacije. Takođe ga možete koristiti za negu kože oko nozdrva tekom sezone prehlade ili alergija.

Ispucale pete. Namočite stopala u toplu vodu s malo soli. Temeljno ih osušite peškirom i nanesite vazelin, a preko njega obujte čiste pamučne čarape.

Za ruke: Nakon pranja i sušenja, upotrebite malo vazelina i čist par rukavica kako bi pospešili negu. Vazelin će omekšati i grubu kožicu oko noktiju.

Ispucale usne: Nanesite na ispucale usne nekoliko puta dnevno.

3. Za uklanjanje šminke

Ulje efikasno uklanja šminku, a vazelin je siguran za korišćenje u području oko očiju, pokazalo je istraživanje. Vazelin nanesite na tufer i nežno pritisnite bez previše snažnog povlačenja kože. Obavezno zatvorite oči dok uklanjate šminku.

4. Za produženo trajanje parfema

Ako na kožu nanesete malo vazelina pre parfema, parfem će duže trajati.

5. Za prevenciju pelenskog osipa

Vazelin se pokazao kao pouzdan proizvod za smanjenje učestalosti pelenskog osipa kod beba, potvrđeno je kliničkom studijom. Očistite i dobro osušite peškirom kožu bebe pre nanošenja. Vazelin će formirati zaštitnu barijeru koja će zaštititi kožu od stalne izloženosti vlazi.

6. Pomoć za šape kućnih ljubimaca

Koža na šapama vašeg psa (jastučići) može popucati i izazvati mu neprijatnost. Očistite mu šape pamučnom gazom, osušite i nanesite vazelin. U idealnom slučaju to bi trebalo uraditi nakon šetnje ili kada se ljubimac odmara.

7. Za zaštitu kože prilikom farbanja kose i lakiranja noktiju

Sprečite mrlje na koži od boje za kosu ili laka za nokte tako što ćete naneti vazelin duž linije kose kako  boja za kosu ne bi došla u dodir s kožom. Ovo takođe funkcioniše prilikom lakiranja noktiju jer je barijeru od vazelina lako ukloniti kad završite s lakiranjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kožanegavazelin
Komentari (0)
Dodaj komentar