Akne i homeopatija

Kada je reč o bolestima koje izazivaju upale raznih vrsta, treba napomenuti da ovoj grupi bolesti takođe pripadaju i akne. Međutim, ono što ovu bolest i stanje čini različitim od drugih jeste činjenica da se akne ne mogu lečiti samo i isključivo lekovima, već je neophodno u terapiju uključiti i dodatke. U grupi najefikasnijih, do sada najpreporučivanijih od strane eksperata i dermatologa, jesu dodaci koje ćemo navesti.
Alfa-linolinska kiselina – spada u grupu omega-3 kiselina i izuzetno je efikasna kada je reč o smirivanju i kontroli upala. Jedan od najbogatijih izvora jesu semenke lana. Ulje koje se pravi od semenki lana u sebi sadrži čak 50-60% omega-3 kiselina, što je inače duplo više nego količina koja se može naći u ribljem ulju.
Arnika – se nalazi u medicinskoj upotrebi još od srednjovekovnog perioda i njena biljna verzija može se naći u raznim kremama i losionima koji se površinski nanose na kožu. Druga upotreba je prilikom spravljanja homeopatskih lekova za lečenje akni.
Čičak – se smatra jednim od tradicionalnih lekova za prečišćavanje krvi. Pre svega se koristio u Kini, Japanu i Evropi još u starijim vremenima. Veoma je poznat kao površinski lek za akne, kao i kada je reč o jačanju čitavog ljudskog tela.
Nemačka kamilica – ova biljka je predstavljala prvi izbor Egipćana, Rimljana i Grka. Pre svega se koristi prilikom lečenja kožnih poremećaja. Ono što su brojna istraživanja već pokazala jeste da ova biljka predstavlja jako efikasan lek protiv akni i sličnih poremećaja kože. Ono u čemu je ova vrsta kamilice takođe dobra jeste i ublažavanje dodatne iritacije kože, ako i kontrola infekcija koje su direktan proizvod akni.
Lavandula – ova biljka se smatra jednim od ključnih sastojaka koji aromaterapije čini jako uspešnim. A iskusniji prirodnjački doktori ovu bilje koriste već dugo za lečenje bolesti kao što su akne. Samo ulje napravljeno od ove biljke ima potencijal da inače suvu kožu koja se ljušti vrati u normalu.
Omega-6 kiseline – izuzeno su bitne za zdravlje naše kose, regeneraciju kože i pospešivanje sistema za varenje (tj. našeg metabolizma). U njene najbogatije izvore spadaju ulje suncokreta, zatim šafranovo, kukuruzno i sojino ulje. Najboljim lekom za akne smatra se kukuruzno ulje. Ono obnavlja i povećava nivo linolinske kiseline na inficiranim delovima tela.
Napomena
Bez obzira na sve navedeno, ipak se za svaki pojedinačni slučaj problema sa kožom treba konsultovati sa lekarom ili stručnjakom za homeopatiju. Stručno lice će na osnovu uspostavljene dijagnoze preporučiti šta smete, a šta ne smete koristiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aknečičakhomeopatijakamilicakožne bolestilavandaomega-3 kiseline
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Katarina Rabrenović

    Išla sam na hemoterapiju skoro godinu dana, poslednju sam primila 30. marta 2012. Pre jedno mesec i po dana počele su da mi izlaze bubuljice u velikom broju po grudima, vratu, licu i leđima. Inače, ja sam vegan, tako da se moja ishrana bazira isključivo na žitaricama, mahunarkama, jezgrastim plodovima, voću, povrću i začinima. Ne jedem masnu hranu. Ne koristim nerafinisanu hranu i koristim isključivo prirodnu kozmetiku. Ali problem je, pošto kod kuće nemam klimu, pa se tokom celog dana znojim, zanima me da li se moje telo čisti od citostatika preko kože, putem znoja?