Ako, daleko bilo, morate u bolnicu – nipošto ne nosite ovo!

Stručnjaci su naveli u uvodniku „Žurnala kanadske medicinske asocijacije“ da bi u bolnicama trebalo zabraniti jake mirisne proizvode kao što su parfemi i kolonjske vode, jer mogu pogoršati astmu i alergije.

Autori dr Ken Flegel i dr Džejms Martin sa Univerziteta Mek-Gil u Kanadi – upozoravaju na to da veštački mirisi mogu pogoršati astmu i neke alergije kod pacijenata.

U prilog zabrani, autori navode nekoliko studija, uključujući dve sprovedene na osnovu telefonske ankete. U prvom istraživanju anketirani su pacijenti iz SAD: da li ih kada se nalaze pored osobe koja koristi mirisni proizvod – to iritira ili privlači. Trideset odsto ispitanika izjavilo je da jaki mirisi (parfemi ili slično) – irirtiraju.

Druga telefonska anketa utvrdila je da je 27% ispitanika sa astmom „preosetljivo na hemikalije“. Hemikalije navedene u studiji nisu ograničene samo na lične mirise već i na: hemikalije koje se koriste za čišćenje u domaćinstvu, sveže boje, sintetičke građevinske materijale, lepkove i nove tepihe.

„Mirisna zabrana“

Iako još uvek ima mnogo toga da se utvrdi o tome kako i koliko mirisi pogoršavaju alergiju, autori kažu da postoji dovoljno dokaza da se opravda zabrana veštačkih ličnih mirisa u kanadskim bolnicama.

Autori smatraju: „Postoji malo opravdanja za nastavak tolerisanja veštačkih mirisa u našim bolnicama. Visoka prevalencija astme i njenih negativnih efekata na zdravlje i produktivnost zaslužuju da više vodimo računa o vazduhu koji udišemo u zdravstvenim centrima. Bolničko okruženja bez veštačkih mirisa treba da postane jedinstvena politika, promovisanje bezbednosti pacijenata, osoblja i posetilaca podjednako.“

Autori navedenog članka samo su predložili zabranu, ali oni smatraju da treba još mnogo toga regulisati (u Kanadi) kako bi zabrana nošenja i korišćenja mirišljavih proizvoda za osoblje, pacijenate i posetioce bila implementirana u stvarnosti.

Napomena

Kada će i da li će korišćenje mirisa biti regulisano i zabranjeno u našim medicinskim ustanovama – nije nam poznato, ali ostaje svima nama na savesti da ne preterujemo sa „parfemisanjem“ prilikom ulaska u medicinske objekte kao: medicinsko osoblje, pacijenti ili gosti, kako ne bismo naškodili osetljivim osobama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijeastmastetnost
Komentari (0)
Dodaj komentar