Antibiotici – oprez!

Nedavno je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) javno upozorila medicinske radnike na moguće neželjene efekte novih moćnih antibiotika.

Agencija je saopštila da su ova neželjena dejstva dovoljno zabrinjavajuća da lekari ne bi trebalo da prepisuju ove lekove za: „obične“ upale sinusa, bronhitis ili „jednostavne“ infekcije urinarnog trakta kada imaju druge opcije za lečenja. Cipro (Ciprofloksacin) je jedan od najčešće prepisivanih lekova u ovoj klasi antibiotika, poznatih kao fluorohinolni antibiotici.

Neki od prijavljenih neželjenih efekata ovih antibiotika su: bolovi u tetivama, bolovi u zglobovima, bolovi u mišićima, konfuzije i halucinacije. Američka agencija za hranu i lekove u svom saopštenju, objavljenom na internetu, upozorava da svako ko doživljava ovakve simptome dok koristi savremene antibiotike, treba odmah da kontaktira svog lekara.

FDA je još 2008. i 2013. godine izdala upozorenja na neke sporedne efekte antibiotika iz fluorohinolne klase, ali ovo je prvi put da Agencija preporučuje doktorima da antibiotike ne prepisuju određenim pacijentima.

Napomena

Podsećamo da ne treba samoinicijativno upotrebljavati antibiotike kako ranijih generacija tako i najnovije vrste. Nepotrebnim korišćenjem antibiotika (naročito za virusne infekcije) ne samo da ćemo bakterije učiniti otpornim na antibiotike nego možemo izazvati razne zdravstvene komplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antibioticinovi antibioticinuspojaverezistentnost na antibiotikevirusne infekcije
Komentari (0)
Dodaj komentar