Bakterije u javnom toaletu

Varate se ako mislite da će vas pranju ruku nakon korišćenja javnog toaleta zaštititi od bakterija. Držač za papir, aparat za sušenje ruku, kvaka na vratima – sve je to kontaminirano raznim vrstama mikroba, a ponekad ih je nemoguće izbrojati.
"Ustanovili smo da postoji velika količina bakterijskih kontaminacija u 22 pregledana javna toaleta", kaže istraživač Lenoks Arčibald, doktor nauka sa Medicinskog fakulteta Univerziteta na Floridi.
Toaleti u restoranima, bolnicama, pa čak i bibiliotekama, prepuni su bakterija koje mogu izazvati dosta toga, počev od dijareje do infekcije rana.
"Čovek može postati paranoičan od same pomisli na to", kaže Arčibald.
Raznolikost bakterija u javnim toaletima
Od decembra 2010. do frebruara 2011. godine, tim istraživača je obišao toalete 4 komercijalna aviona, kao i 18 toaleta na javnim mestima, uključujući tržni centar, bolnicu, kancelarije, konferencijski centar, restorane, aerodrom i odmaralište.
Radi daljeg ispitivanja, uzeli su uzorke sa "kritičnih mesta", kao što su slavine, dugme za doziranje tečnog sapuna, kvake na vratima toaleta…
Istraživači su naišli na više mikroorganizama. Pronašli su stafilokoku, opasnu bakteriju koja može da izazove razne bolesti, počev od čireva pa do infekcija otpornih na antibiotike. Pronađena je i fekalna bakerija, koja može da izazove infekciju urinarnog trakta i infekciju rana. Osim toga, pronađeno je još dosta bakterija.
U pregledanim toaletima u tri različite bolnice, pronađeno je sedam vrsta bakterija koje su odgovorne za dve trećine bolničkih infekcija.
Zaštita od bakterija
Arčibald kaže da on koristi javni toalet samo kad mora, a njegov savet je da sa sobom nosite papirnate maramice kako biste zaštitili svoje ruke nakon pranja.
Vilijam Šafner, direktor klinike za preventivnu medicinu na Univerzitetu u Nešvilu ima drugačije mišljenje.
"Mi ne živimo u sterilnom svetu, a neke bakterije povećavaju naš imunološki sistem. Sa jedne strane, ne želimo biti opsednuti bakterijama, a sa druge želimo održavati higijenu", kaže on.
Njegov savet je da sa sobom nosite sredstvo za dezinfekciju ruku.
Napomena
Verovatno je slična situacija i u našim javnim toaletima, pa dodatna higijena i opreznost nisu nepotreban. Preporučujemo obavezno pranje ruku posle posete javnom toaletu (operite slavinu pre i posle upotrebe) i izbegavanje dodirivanja nepotrebnih predmeta. Važno je koristite sopstvene vlažne ili suve maramice za brisanje ruku posle posete javnom toaletu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijeinfektivne bolestilična higijenamikrobiprenosne infekcijestafilokoketoaletvirusizarazne bolesti
Komentari (0)
Dodaj komentar