Ćelavost i matične ćelije

Naučnici bi mogli da ponude muškarcima novi tračak nade kada je u pitanju ćelavost. Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji kažu da su koristeći matične ćelije postigli izvesne rezultate u lečenju proređene kose – barem eksperimentalno, kod miševa.
Naučnici ističu da se koristeći matične ćelije regenerišu folikule, pa postoje realne šanse da se smanji ili spreči gubitak kose.
Do sada nije bilo moguće da se stvori adekvatan broj folikula za regenerisanje kose. Nova saznanja o matičnim ćelijama mogla bi da se koriste za regeneraciju ćelija epitela.
Istraživanja
"Ovo je prvi put da je neko napravio značajne količine epitelnih matičnih ćelija koje su u stanju da generišu epitelne komponente folikula i samim tim stvore uslove za rast dlake", ističe dr Ksiavei Ksu, profesor dermatologije na Penn’s Perelman Medicinskom fakultetu.
Te ćelije imaju mnogo potencijalnih aplikacija koje se proširuju na zarastanje rana i regeneraciju kose.
U novoj studiji, tim doktora Ksua konvertovao je indukovane pluripotentne matične ćelije u epitelne matične ćelije. Ovo je prvi put da je to učinjeno, bilo kod miševa bilo kod ljudi, rekli su istraživači.
Epitelne matične ćelije su pomešane sa nekim drugim ćelijama i implantirane miševima tako da je došlo do regeneracije ćelija kože i dlake koje su slične ljudskim folikula.
Ksu je rekao da ovo dostignuće sa epitelnim matičnim ćelijama ne znači da je tretman protiv ćelavosti na dohvat ruke. Folikule sadrže i epitelne ćelije, a drugi tip ćelija su dermalne papile.
"Kada čovek izgubi kosu, on gubi obe vrste ćelija", rekao je Ksu. "Mi smo rešili jedan veliki problem – epitelnih komponenti folikula dlake. Moramo da smislimo način da se naprave nove kožne papilne ćelije, a za to još nema rešenja."
Prema tvrdnjama istraživača, ovi rezultati nagoveštavaju da bi ovakve ćelije (matične ćelije) eventualno pomogle regeneraciju kose kod ljudi, ali takođe napominju da studije sprovedene na životinjama često ne uspevaju kada se testiraju na ljudima.
Studija je nedavno objavljena u časopisu "Nature Communications".
Zadnjih godina se “uveliko eksperimentiše” sa matičnim ćelijama i procenjuje se da će u narednim godinama matičnim ćelijama moći da se leče mnoge bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

celavostepitelne ćelijefolikulekosakožalečenje ćelavostiMatične ćelijerast kose
Komentari (0)
Dodaj komentar