Čista koža – duga ljubav

Mnogi od nas redovno se susreću sa bubuljicama i aknama, kao i sa ostalim neprijatnostima koje mogu snaći kožu i retko ko je imun na ove neprijatnosti. Čak i ako ne spadate u tu grupu, postoje razni načini pomoću kojih se možete ne samo otarasiti većine kožnih neprijatnosti već i sprečiti njihovu (ponovnu) pojavu. To ćete lako učiniti ukoliko budete pratili savete najeminentnijih dermatologa.
Nemojte isušivati kožu
Izbegavajte da utrljavate u kožu alkohol ili druga sredstva na bazi alkohola, poput tonika, čak i ako vam je koža dovoljno masna da ih podnese. Ovakvi proizvodi mogu lišiti kožu njene prirodne vlažnosti i masnoća, koje inače imaju zaštitnu funkciju. Mogu samo dodatno iritirati kožu i učiniti da se situacija sa aknama još više pogorša.
Upotrebljavajte sredstva za kožu bez ulja
Zdrava koža je sama po sebi vlažna. Zbog toga se prilikom izbora sredstava za kožu odlučite za ona koja nisu na uljanoj bazi i na kojima piše da ne pospešuju pojavu akni ili mitisera.
Ne izbegavajte omiljenu hranu
Mit o tome da izvesna masna hrana i čokolada izazivaju pojavu bubuljica – nije u potpunosti istinit. Pojavu akni izaziva preterana aktivnost žlezde koja je zadužena za regulisanje vlažnosti kože. Ukoliko primetite da određena hrana stvarno izaziva pojavu akni kod vas, potrudite se da je izbegavate. To svakako ne znači da po svaku cenu treba iz ishrane potpuno izbaciti picu ili čokoladu.
Pijte što više vode
Veoma je bitno da u toku dana pijete što više vode jer tako održavate hidratantnost svoje kože. Ovome takođe možete doprineti tako što ćete u svakodnevnu ishranu uključiti što više voća i povrća bogatog vitaminima A i E, za koje je dokazano da imaju pozitivno dejstvo na kožu.
Ne koristite "tešku" šminku
Izbegavajte šminku na uljanoj bazi. Kremasta osnova ili rumenilo generalno vode do zatvaranja pora. S druge strane, kozmetika na mineralnoj bazi, koja je laganija i puderastija, u mnogo će manjoj meri doprineti zatvaranju pora.
Što manje dodirujte lice
Često dodirivanje ili trljanje lica pogoršava u ogromnoj meri problem sa aknama, bubuljicama i mitiserima. Potrudite se takođe da, prilikom razgovora, držite telefonsku slušalicu što dalje od lica. Razlog je sledeći: naše ruke i telefoni mogu biti nosioci masnih supstanci i bacila koji inače iritiraju kožu i pomenute kožne probleme.
Ne preterujte sa pranjem lica
Prljava koža ne izaziva uvek pojavu akni i bubuljica. S druge strane, često i peviše temeljno umivanje i ispiranje lica može samo dodatno iritirati vašu kožu, a samim tim učiniti akne gorim. Upravo zbog toga je najpametnije prestati sa temeljnim ispiranjem lica raznim sredstvima i sapunima sa velikom koncentracijom hemikalija u sebi i usredsrediti se na ispiranje blagim sapunom i toplom vodom – do dva puta dnevno, i to samo onih oblasti na koži na kojima se nalaze akne ili bubuljice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aknebubuljicenega koye
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Branislav Bera

    Ovo je veoma dobra značajna tema. Htio bih dati i svoj prilog ovoj temi. Ako hoćete da imate čistu i zdravu kožu, postoji jedan vrlo djelotvoran i jeftin preparat. To je jabukovo sirće koje možete kupiti u svakom marketu. Preporučljivo je razblažiti jabukovo sirće, a može i nerazblaženo i nakon kupanja tijelo oprati razblaženim ili nerazblaženim jabukovim sirćetom. Ono sapire znoj i masnoće sa tijela. Sapuni, šamponi, ulja, kreme, gelovi i mlijeka sadrže uglavnom određene procente masnoća. Pored toga, i tijelo čovjeka koje ima na milione lojnih žlijezdi u koži luči masnoće. Zato jabukovo sirće, koje je kiselo čisti i rastvara te masnoće, efikasno čisti kožu i koža postaje meka, svijetla i glatka kao svila. Jedini nedostatak je žestok miris kiseline, ali koža postaje sterilno čista. Taj miris se kroz par sati gubi a koža ostaje glatka, čista i sjajna. Inače jabukovo sirće se koristi i za obloge i dezinfekciju kože. Probajte i uvjerit ćete se u tačnost ovih navoda.

  • Mirjana Miscević

    Drage moje, arganovo ulje i maslinovo ulje koje se maže na kožu nije lek za displazije, već preventiva. Ciste i displazije uzrokovane su viškom hemije koju upotrebljavamo za negu kože. Ja sam se uspešno rešila cista i displazija lanenim semenom koje se kupuje u makrobiotskim prodavnicama. Dve kašike lanenog semena preliti sa 2 dl vode i ostaviti da odstoji 12 sati. Promešati i popiti zajedno sa semenkama. Pije se sedam dana pa se pravi pauza sedam dana, pa opet cetrnaest dana pije pa tri meseca pauza. Tužno je to što kada vam utvrde ciste i displazije lekari samo kažu da je to normalno za ženu vaših godina. Kako objasniti da moje mlade koleginice koje nisu u izvesnim godinama imaju isti problem. Probajte sa lanenim semenom, meni i mojim koleginicama je pomoglo. Nemojte više upotrebljavati mleka za telo, regeneratore za kosu i drugu hemiju, već ulje od argana, masline, badema, ricinusa itd..

  • Diana Borović

    Poštovana, da li zaista maslinovo ulje sa arganovim treba da se pije ili masira?

  • Gordana Vaduvesković

    Poštovana Mirjana, pomenuli ste u komentaru ciste i displazije na grudima koje su i moj problem; da li se tretman sprovodi masažama uljem i solju ili oralnim uzimanjem preparata pripremljenih od ulja koje ste pomenuli? Zahvaljujem, Gordana.

  • Mirjana Miščević

    Moje iskusto je nega kože maslinovim i arganovim uljem pomešanim sa morskom solju, uz masažu, i nema parabena i drugih hemikalija koje truju jetru i stvaraju displazije i ciste na grudima. Posle pola godine ovakve nege, moje displazije su se svele samo na sporadične, a ciste su nestale. Sapun od arganovog ulja je mom sinu pomogao da se reši pubertetskih bubuljica. Koristio ga je tri puta dnevno u roku od 10 dana. Voda i pranje kože su zakon. Uputstvo da je zdravo piti vodu je OK. Samo niko neće reći koju vodu. Sada mnogo ljudi koristi mineralne vode, a one nisu zdrave ako se stalno piju. Super rešenje je dobar filter. Oni iz Nemačke smrde na ugalj. Kupila sam jedan iz Rusije koji se može kupiti i kod nas u megamarketima. Ima i skupljih keramičkih varijanti koje se montiraju na slavine, ali im je mana što su skupi.